2024. szeptember 2., hétfő

A végleges megoldást keresik

Az EU különmegbízottja Pristina után Belgrádba is ellátogatott, sürgősnek látszik a koszovói kérdés rendezése

Miután a múlt héten felkereste Pristinát, ma Belgrádba érkezett Miroslav Lajčák szlovák diplomata, a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd uniós különmegbízottja, hogy tárgyaljon Aleksandar Vučić államfővel. A köztársasági elnök a Béke Villában fogadta a diplomatát, s ahogyan azt előrejelezték, a látogatásnak az volt az elsődleges célja, hogy megkísérelje minél gyorsabban megteremteni az előfeltételeit a két fél között zajlott, de időközben megrekedt párbeszéd folytatásához.

Miroslav Lajčák egyértelműen közölte, hogy nem szándékozik éveken át foglalkozni a kérdéssel, mielőbb megállapodást akar (Fotó: AP via Beta)

Miroslav Lajčák egyértelműen közölte, hogy nem szándékozik éveken át foglalkozni a kérdéssel, mielőbb megállapodást akar (Fotó: AP via Beta)

A Tanjug hírügynökség a látogatás kapcsán arról számolt be, hogy Brüsszel meglehetősen türelmetlen a koszovói helyzet rendezése kapcsán, s ennek a türelmetlenségnek az egyértelmű jele, hogy a különmegbízott azonnal a választások után Belgrádba látogatott, amikor még a szavazás hivatalos végeredményét sem közölték. Az Európai Unió sikertelennek tekinti az eddigi párbeszédet, mert az nem vezetett érdemi változáshoz és megállapodásokhoz, a megkötött szerződéseket követően pedig újra teljesen elhidegültek egymástól a felek a koszovói százszázalékos vámok bevezetése után, ami ellehetetlenítette a párbeszéd folytatását. Tehát Brüsszel most már kézzel fogható eredményeket akar látni, mégpedig gyorsan – állapítja meg az elemzés.

Kinevezésekor maga Lajčák is mindenkinek a tudtára adta, nem kíván évekig foglalkozni a kérdéssel, s a gyors megállapodások híve. Mint mondta, küldetése egyértelmű, egy jogi értelemben vett kötelező érvényű megállapodást kell kötnie egymással Belgrádnak és Pristinának, olyat, ami a viszonyok rendezéséhez vezet, minden fennálló problémát orvosol, s elfogadhatónak számít a régió országai és az EU számára is. Úgy fogalmazott, hogy a párbeszéd sikeres lezárása számít tulajdonképpeni megbízatásának. Belgrádi látogatásának is az a célja, hogy ehhez egy lépéssel közelebb kerüljenek a felek.

Aleksandar Vučić elutasította annak lehetőségét, hogy Szerbia számára csupán a bizonytalan uniós tagságot ajánlják fel, melyért cserébe Belgrádnak nem lenne szabad elleneznie Koszovó felvételét a nemzetközi szervezetekbe. Az államfő szerint az efféle ajánlatok Szerbia számára„rossz üzletnek” számítanak. A belgrádi álláspont szerint Szerbiának is kapnia kell valamit, nem lehet a párbeszéd egyértelmű vesztese.

Lajčák bejelentette, hogy miután Belgrádban is lefolytatja a tárgyalásokat, meghatározza azokat a kérdéseket, amelyeket mindenképp meg kell vitatni a leendő párbeszéd során.

Ugyanakkor Washington is egyre aktívabban bekapcsolódna a koszovói kérdés rendezésébe. Richard Grenell USA-beli különmegbízott június 27-ére hívta a Fehér Házba tárgyalni Belgrád és Pristina tisztségviselőit, ami ugyancsak annak a jele, hogy a Nyugat – akár egymással versengve is – mielőbb szeretné megoldani a Balkán jelenlegi legnagyobb problémáját.