2024. július 17., szerda

Vendégségben

TÉVÉJEGYZET

Duna TV-nap volt szombat este az Újvidéki TV-ben. A híradó társ/vendég műsorvezetőnője a Duna TV-ből ismert Szöllősi Györgyi volt. Adottság kérdése, hogy valaki idegen környezetben is ilyen oldottan, lazán, mégis profin tudjon viselkedni. De nem csak az. Hiszem azt, a mi tévéseink tudják a legjobban, mennyire szükségük lenne rá, hogy az anyaországiakhoz hasonlóan a legkiválóbb szakemberek foglalkozzanak velük. S azt is, milyen rossz műszaki feltételek között végzik nap mint nap a dolgukat. Az élő kapcsolásnál mutatkoztak meg a vajdasági televíziózás üvöltő technikai hiányosságai, különösen az élő bejelentkezéseknél: például Kartag Nándor hiába fordította jól le magyarra a Múzeumok éjszakájáról nyilatkozó szerb interjúalany szavait, ha alig lehetett hallani, mit mond.

A Duna TV-sek a legnépszerűbb műsorukkal, a Kívánságkosárral kedveskedtek a vajdasági nézőknek. S megtudhattuk például, hogy ennek műsorvezetőjét, az ifjú Morvai Noémit 2000 jelölt közül választották ki, amikor munkatársakat keresett a Duna TV. A valamikori Újvidéki TV-s Bódis Gábor, a Duna TV tájékoztatási igazgatója vendége volt az újvidéki Kívánságkosárnak. Nem biztos, hogy jókívánságot kellett volna olvasnia, nézői telefont fogadnia, sokkal izgalmasabb lett volna, ha nem csak 2-3 mondatban idézi fel azokat az időket, amikor még ő és Németh Árpád is az Újvidéki TV-ben dolgozott, amíg a miloševići rezsim kiszolgálói nem bocsátották el őket. Miért ne mesélhetett volna arról, hogy ezt követően hogyan alakult a pályája? A naplós múltja is szóba kerülhetett volna. Sőt, az is kifejthette volna, hogy hol látja a megoldást az Újvidéki TV számára.

Nem csak olyanok nézték az Újvidéki TV-t szombat este, akik a Hajmási Pétert akarták hallani. A Duna TV Térkép című műsorának főszerkesztője, Németh Árpád is a riportok színe-javát hozta el. A világ érdekességeiből kaptunk egy kis ízelítőt. Még arra is ügyelt, hogy olyan kanadai riportot is beválogasson, amelyet a szintén vajdasági származású Móricz Lajos készített a Duna TV-nek. Németh kérdezés nélkül is elmondta: örül, hogy ennyi fiatal kolléga/kolléganő dolgozik az újvidéki stúdióban. Igényeltünk volna vele is hosszabb beszélgetést, hisz az ezt megelőző napokban kapott nívódíjat.

A Duna TV-s Kikötő és az Újvidéki TV-s Jelen-lét közös műsorában Kembe Sorel-Arthur mesélhetett az általa vezetett kulturális műsorról, de például Kongóról is, ahol rokonsága egy része él. Ez a természetes. Ha valaki vendégségbe jön hozzánk, miért ne lehetne egy kicsit közelebbi ismerősünk egy kötetlenebb tévés beszélgetés nyomán, mint ahogyan ez ezen a szombat estén történt a közös művelődési műsorban?

A Duna Műhely egy 2004-es filmjét vetítették záróakkordként. Jó húzás volt, mert hiszem azt, hogy a vajdasági tévénézők kíváncsiak az újabb magyar filmtermésre.

Amit igazán sajnálok, hogy a Mađart rendezvényeivel és a Múzeumok éjszakája programjával egy időben zajlott ez a sokrétű, példaértékű tévés vendégeskedés. Úgy tűnt, a műsorvezetők sem tudták igazán eldönteni: arra biztassák-e a nézőket, hogy siessenek Újvidék főterére, ahol gazdag program várja őket, látogassanak el a múzeumokba, vagy pedig arra, hogy töltsék az estét a tévé képernyője előtt, illetve arra, hogy iktassák be ezt is, azt is.