2024. július 17., szerda

Volontőröket az iskolákba!

Egy szabadkai kezdeményezés

–Munkanélküli pedagógusokat szeretnénk alkalmazni önkéntesként az általános iskolákban. Egy év ledolgozása után jó lenne, ha szakvizsgát -- gyakornoki vizsgát-- tehetnének, ami előnyt jelenthet a későbbi elhelyezkedésüknél. Ez a kezdeményezésünk azonban csak úgy valósulhat meg, ha megvan hozzá a jogi alap is. Nagy szükség van e segítségre, mert a tanítónőknek újabban legalább három program szerint kell dolgozniuk: az átlagos és kiemelkedő képességű diákok mellett foglalkozniuk kell a hátrányos helyzetű, sajátos oktatási-nevelési igényű diákok felzárkóztatásával is. Ez utóbbiak közé tartoznak a tanítás nyelvét nem ismerő, óvodai képzésben nem részesült roma nemzetiségű diákok, de például a halmozottan sérült nebulók is – ezt Ljubica Kiseličkitől, Szabadka polgármesterének oktatási kérdésekkel megbízott tanácsadójától hallottuk pénteken az iskolaigazgatók testületi ülésén, amelyen dr. Jeges Zoltán tartományi oktatásügyi titkár is részt vett.

Mint az összejövetelen több iskolaigazgató megfogalmazta: az új oktatási törvény nem tartalmaz világos rendelkezéseket a gyógypedagógiai tagozatra íratással kapcsolatban. A minisztérium célja ugyanis az, hogy a fokozott odafigyelést igénylő gyerekek is a többiekkel egy osztályteremben tanuljanak, és így felzárkózzanak hozzájuk. Az átlagos képességű, tehetséges diákok számára ez hátrányt jelent, mert amíg a tanítónő a gyengébbekkel törődik, ők nem fejlődnek olyan ütemben, amilyenben kellene. Ezeket a rendelkezéseket módosítani kellene.

S mint elhangzott: a nagy múltú, sikeresen működő szabadkai gyógypedagógiai iskolában emiatt tanév elején alig tudnak egy-egy tagozatot megtölteni, mert októberben, novemberben utólag érkeznek hozzájuk azok, akiket már szeptember elsejétől ide kellett volna utalni.

Szabadkán 22 főiskolai végzettségű és 26 egyetemi végzettségű pedagógus van a munkanélküliek listáján, úgyhogy – ha fizetett gyakornokként nem is tudnák foglalkoztatni őket, biztosan lenne olyan, aki azt is vállalná, hogy volontőrként segít a tanítónőnek, dolgozik a különleges oktatási-nevelési igényű gyerekekkel. A szabadkai önkormányzat oktatási titkársága és az általános iskolák igazgatói aktívája a tartományi oktatási titkársághoz és az oktatási minisztériumhoz fordul az önkéntes/gyakornok alkalmazása ügyében.

A BEISKOLÁZÁS ELHALASZTÁSÁRÓL

Az összejövetelen szó volt azokról a gondokról, amelyek a leendő elsősök iskolaérettségének meghatározása, a beiskolázás elhalasztása körül jelentkeztek. A törvényes rendelkezések úgy látszik, magyarázatra, kiegészítésre szorulnak. Szabadkán ugyanis most az az elv érvényesül, hogy nem lehet elhalasztani az iskolakötelesek beiskolázását. A pszichológusoknak emiatt külön programot kell készíteni az iskolaéretlenek felzárkóztatására, akik ha egy évet még az óvodában tölthetnének, alkalmasak lennének a tananyag elsajátítására. A legnagyobb probléma az, hogy a városban nincs az iskolaérettséget felmérő bizottság.