2024. július 17., szerda

Gimnázium kontra egészségügyi középiskola?

Ilyen rosszul már rég sikerült a középiskolai minősítővizsga, mint az idén. Anyanyelvből, de főképp matematikából kevesen érték el a maximális 20-20 pontot. Úgyhogy, a gimnáziumba bejutott olyan tanuló is, aki matematikából mindössze 2,5 és anyanyelvből is csak 3,5 pontot ért el a lehetséges 20-20 pontból!

Mi lehet az oka, hogy valamennyivel rosszabbul szerepeltek idén a tanulók a minősítővizsgán? Mint hallottuk, matematikából a teszt néhány feladványa nehéz diónak bizonyult, ám megtörténhet, hogy a diákokat stresszelte az is, hogy a felvételi feladatgyűjteményhez képest voltak változások. Vagyis: e vizsgán anyanyelvből néhány kérdésnél felcserélték a felkínált válaszok sorrendjét a feladatgyűjteményben lévőkhöz képest. Matematikából pedig ugyanazokat a példákat adták, ám néhány esetében más számbeli értékeket adtak a feladványban, mint amit begyakoroltak a diákok.

Törökkanizsán a gimnáziumban idén az általános szak helyett informatikai szak nyílik magyar nyelven. Jó hír, hogy a 30 férőhelyre 16-an nyertek felvételt. Tóthfaluban, a zentai Bolyai kihelyezett általános gimnáziumi szakára, vagyis a sporttagozatra 22 diák iratkozhatott be. Tehát, az újonnan megnyílt szakokon nem volt túljelentkezés, de megvolt a kellő érdeklődés a nyolcadikosok és szüleik körében. Az egészségügyi szak és a közgazdasági szakirány viszont töretlen népszerűségnek örvend Vajdaság-szerte a magyar ajkú diákok körében. Mindenütt Újvidéktől Nagybecskerekig, Topolyától Szabadkáig e szakokon minden férőhely betelt. Temerinben az ügyviteli adminisztrátori szakon 3 férőhely még szabad, de ez nem rossz arány, ha Újvidék, Óbecse közelségét nézzük.

Zomborban a gimnáziumban a 30 férőhelyből sajnos mindössze 3 telt be, míg az egészségügyi középiskola magyar tagozatán mind a 30 férőhely idén is gazdára lelt. Nagybecskereken a gimnázium magyar tagozatán a 30 férőhelyre csak 11-en iratkoztak be. Említeni sem kell, hogy az egészségügyi technikusi szakon itt is telt ház van a magyar tagozaton is. A klasszikus gimnáziumok iránt, úgy látszik, csökkent az érdeklődés. Kivételt képez Újvidék, ahol mind a 30 férőhelyet betöltötték a magyar tagozaton. Szabadkán a Svetozar Marković Gimnáziumban a társadalomtudományi-nyelvi szakirányon az idén a 30 férőhelyre 24 magyar ajkú diák iratkozott be, a felvételt nyertek között a legalacsonyabb pontszámú diáknak 57 pontja volt (tavaly mind a 30 férőhely betelt, s 72 volt a legalacsonyabb pontszám, amellyel még be lehetett jutni). Az említett szabadkai gimnázium magyar tagozatán a természettudományi-matematikai szakon mind a 30 férőhely betelt. Zentán a gimnázium társadalomtudományi szakirányán a 30 férőhelyre 21-en iratkoztak be, itt az általános szakirányon telt be mind a 60 férőhely. Topolyán a gimnáziumban a 30 férőhelyre 22-en iratkoztak be. Itt is 58 pontja volt annak a diáknak, aki a legalacsonyabb pontszámmal került be.

A gimnázium az egyetemi továbbtanulásra készít fel, s például az orvosi karra iratkozni szándékozóknak is a gimnáziumot szokták ajánlani, az egészségügyi középiskola pedig az egészségügyi nővéri, technikusi munkakörre, tehát a munkába állásra készíti fel a diákokat. Ám a helyzet az, hogy az egészségügyi középiskolában magasabb pontszáma volt a legutolsóként felvételt nyert diáknak, mint egyes gimnáziumi osztályokban.