2024. július 17., szerda

Tanévkezdés – kisebb zökkenőkkel, újdonságokkal

(Molnár Edvárd felvétele)

Szerbiában szeptember elsején mintegy 900 ezer általános iskolásnak és középiskolásnak kezdődik meg a tanév. Ez az iskolaév a most nyolcadikba indulóknak hozza a legnagyobb újdonságot: ez lesz az első generáció, amely a középiskolai felvételi helyett kisérettségit tesz majd. S idén már az elsősök mellett a másodikosok is ingyen tankönyvet kapnak az oktatási minisztérium akciója révén.

Persze, egyes iskolákban beárnyékolja majd a tanévkezdést az, hogy a négy nagy pedagógus-szakszervezet egyike, a Szerbiai Oktatásügyi Dolgozók Szakszervezeti Uniója arra szólította fel tagságát, hogy ma délben, Belgrádban nagygyűlésen tiltakozzanak az oktatásügyben felgyülemlett problémák miatt, emiatt lesz olyan iskola, ahol csak holnap, másodikán találkoznak a diákok tanáraikkal. A tanév folytatása sem ígérkezik gondtalannak. Már hetek óta nyomasztja a kérdés a tanárokat, a szülőket és ez az aggodalom csak tovább nő: vajon megjelennek-e időben a tankönyvek, mennyit kell várni egyikre-másikra? S egyes nyilatkozatok szerint e tanév lesz az, amelyben a racionalizáció, vagyis az oktatásügyben jelen levő munkaerő-felesleg lefaragása és a kis létszámú osztályok összevonása komolyabban napirendre kerül. Vajon módosítják-e a közoktatási törvényt, hogy megváltoztassák mindazt, ami az alkalmazás során rossznak bizonyult?

A kis elsősök szerencsére a fenti gondokból keveset érzékelnek. Tegnap az egyik szabadkai általános iskolában a tornateremben nekik rendezett fogadáson izgatottan izegtek-mozogtak, alig tudták kivárni, hogy meglássák tanító nénijüket, megtudják, melyik lesz a tantermük, beülhessenek az iskolapadba. Szurkoljunk nekik, hogy még jó néhány évig szeressenek iskolába járni, szívesen vegyenek könyvet a kezükbe, örömmel sportoljanak, legyenek kíváncsiak arra a világra, ami a tanító néni, majd a tanárok révén nyílik meg előttük.