2024. július 17., szerda

Minisztériumi játszadozás az iskolákkal, diákokkal

Játszadozik az oktatási minisztérium a 15 főnél kisebb létszámú alsós magyar osztályokkal és tulajdonképpen az egész magyar közösséggel. Egy nappal a tanévkezdés előtt értesült – telefonon – több iskola arról, hogy négy kis létszámú alsós magyar osztály helyett csak hármat ismernek el nekik. Tessék kombinált/összevont osztályt fabrikálni. Ez azt jelenti, hogy például az elsősök és a harmadikosok együtt ülnek a padsorokban, s a tanítónéni egy kicsit az egyik csoporttal foglalkozik, egy kicsit a másikkal. S most értesülhettünk arról, hogy ez egy kompromisszumos megoldás, mert egyes helyeken, ahol nagyon megfogyatkozott a gyereklétszám,a minisztériumban eredetileg két-két kombinált osztályban képzelték el az alsós magyar kisdiákokat, magyarán: az eddigi négyről kettőre csökkent volna az osztálylétszám.

Móra Ferenc és Fekete István XIX. századi és XX. század eleji megkapó történeteiben helye van az ilyen összevont, osztatlan osztályoknak, ahol egyazon tanteremben, egyazon tanítótól tanul az összes kisdiák. No, de ez már a XXI. század!

Az említett iskolákban nem történt meg a tagozat-összevonás, hisz a kis létszámú osztályokra megvan az MNT jóváhagyása, a tartományi oktatási titkárság engedélye, hogy négy önálló osztályban, négy külön tanítónéninél tanuljanak a nebulók. Dr. Korhecz Tamás, az MNT elnöke arra emlékeztette az iskolákat az ügy kapcsán, hogy a telefonon kapott utasítás nem lehet kötelező érvényű, s ami lényegesebb: ha egy kis létszámú osztályra megvan az engedély, az érvényes a továbbiakban, tehát az az osztály utólag nem vonható össze egy másikkal. S jelezte: tárgyalni kívánnak az oktatási miniszterrel az összes problémáról.

A kis létszámú kisebbségi tagozatok engedélyezése tartományi hatáskör. S most derült ki, hogy ezt a rendelkezést máshogy értelmezi a tartományi titkárság és máshogy a köztársasági minisztérium. Egy önmagát jogállamnak tartó országban milyen jogszabály az, aminek lehet két- vagy többféle értelmezése, magyarázata?

Komolyan gondolja azt az oktatási minisztérium, hogy az első osztályba való iratkozás újabban augusztus 31-éig tart? Másnap pedig kezdődik a tanév.

S komoly hozzáállás az, hogy augusztus 30-ára hívja tárgyalásra a minisztérium körzeti oktatási megbízottjait és a tartományi titkárt, hogy a kis létszámú tagozatok sorsáról tárgyaljanak. Ilyen kapkodva, hűbelebalázs módra kell ilyen komoly dolgokról dönteni? Nem volt idejük májusban, júniusban vagy augusztus közepén leülni megbeszélni a dolgokat az MNT és a tartományi oktatási titkárság illetékeseivel? S mit gondoltak, mi lesz azzal a tanítónővel, aki a harmadikosokkal való foglalkozásra készült fel és augusztus 31-én derül ki, hogy elsősöket is fog tanítani? Az sem mellékes: mi lesz a munkaerő-felesleggé váló tanítónővel?

Úgy gondolják, hogy az oktatásügy súlyos anyagi gondjait, a munkaerő-felesleget megoldják, a sokat emlegetett iskolai ésszerűsítéseket letudják, ha néhány vajdasági iskolában egy-két tanítóval kevesebb dolgozik? Belgrádi szakszervezeti körökből gyakran emlegetik, hogy a fővárosban mindenféle mondvacsinált munkahelyekre sógor-koma-jóbarátokat vesznek fel egyes iskolaigazgatók. S kíváncsi vagyok, hogy a közép-szerbiai négy-öt tanulóval működő iskolák kaptak-e hasonló telefonhívást, mint a bácskaiak és a bánátiak.

Zavart keltett, káoszt okozott a minisztérium e telefonálgatással a tanévkezdés előtt. Egyrészt az iskolai kollektívákban, másrészt a szülők körében, s természetesen az egész magyar közösségben is. Lehet, hogy tulajdonképpen ez egy szúrópróba volt, hogy mekkora felháborodást, ellenállást vált ki a tagozat-összevonás, mennyire vagyunk tettre készek, bátrak, egységesek.