2024. augusztus 17., szombat

Ösztöndíjat adott a Pro Musica

Hangversenyük bevételéből két fiatal zeneiskolást támogatott a szabadkai kamarakórus

Mivel a Pro Musica kamarakórus őszi ünnepi hangversenyére – amelyen Pergolesi-, Mozart- és Palestrina-mű hangzott el a Garden Quartet közreműködésével – a város tudta biztosítani a pénzt, a kórus a koncert belépődíjából befolyó bevételt nemes célra fordította: ösztöndíj formájában szétosztotta két zeneiskolás között. 150 jegyet adtak el, 30 ezer dinár jött össze, így 15–15 ezer dinárt kapott Szeles Anita , zentai, egyházzenei tanszakos, másodikos középiskolás diák és Németh György kishegyesi, zongoraszakos, másodikos tanuló.

Mindketten a Szabadkai Zeneiskola tanulói és a Pro Musica tagjai. Ahogy azt Paskó Csabától, a kórus művészeti vezetőjétől megtudtuk, amennyiben a koncertjeikre más forrásokból megvan a pénz, tehát nem a belépőkből kell pótolniuk az esetleges hiányt, akkor a továbbiakban is ilyen célra, tehát egy-egy tehetséges, jól tanuló, szorgalmas fiatal támogatására fordítják majd a befolyó összeget. Arról, hogy kinek ítélik oda a pénzt, a Pro Musica elnöksége és a zeneiskola néhány tanára alkotta bizottság döntött.

– Kritérium, hogy a diák valamiben kitűnjön, a tanulmányi eredménye nagyon jó legyen. A most ösztöndíjazott diákok a Pro Musicában is következetesen, szorgalmasan tevékenykednek amellett, hogy jól teljesítenek az iskolában is, tehát a pénz biztosan jó helyre került. Ezzel motiváljuk a fiatalokat, hogy vállalják a kóruséneklést, és nekünk is jó, ha ilyen fiatalokkal tudunk együtt dolgozni. Mivel a karácsonyi koncertre is biztosítva van már a pénz, e koncert bevételéből is két diákot szeretnénk támogatni – mondta el Paskó Csaba.