2024. július 17., szerda

A Metro adománya és az óvoda

Miért a nagyradanováci helyi közösség épületének homlokzatát renoválják?

A minap foglalkoztunk azzal a kezdeményezéssel, hogy a Szabadkához tartozó Nagyradanovácon a helyi közösség épületében működő óvodában a magyar csoport költözzön át az udvari épületből a főépületbe, a mostani tanácsterembe. Almási Szilárdnak, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt szabadkai frakcióvezetőjének, a nagyradanováci helyi közösség közgyűlési tagjának javaslatáról beszélgetve a helyi közösség vezetőivel és Maglai Jenővel, a Vajdasági Magyar Szövetség szabadkai szervezetének elnökével szóba került a Metro áruház 8000 eurós adománya is.

A Metro két és fél héttel ezelőtti megnyitójáról szóló tudósításunkban erről a következő áll: Dragan Dulić, a Metro szabadkai kirendeltségének igazgatója egy 8000 eurós utalványt adott át a Naša Radost intézménynek, amelyből egyik óvodájuk épületét újítja majd fel az a csapat, amely a Metro felépítését végezte. Szabadka polgármesterének és a Naša radost igazgatójának a helyi közösség vezetőségéhez intézett levelében a következő olvasható: a Metro Cash&Carry felajánlotta, hogy részt vállal a helyi közösség épülete homlokzatának renoválásában, amelyben az iskoláskor előtti intézmény működik. Azt kérték, engedélyezzék a munkálatok elvégzését.

– Nemrégiben szó volt arról, hogy a nagyradanováci óvodában fel kellene újítani a vizesblokkot, a melléképületben pedig be kellene vezetni a központi fűtést. Most mégis a helyi közösség épületét újítják fel a Metro 8000 eurós donációjából – mondta Kókai Zoltán, a helyi közösség közgyűlésének elnöke, majd hozzátette: – Miért nem az óvodások életkörülményeit javítják? A helyi közösség engedélyezte a felújítást, s Almási Szilárd javasolta, hogy akkor már a kerítést is hozzák rendbe, de ha olyan rosszak itt a körülmények, akkor nem erre kellett volna költeni. Ha már a kisebbrendűségi érzésről beszélünk annak kapcsán, hogy a magyar gyerekek a melléképületben vannak: ha meglesz az új homlokzat, nem lesz a gyerekeknek kisebbrendűségi érzésük? – tette fel a kérdést Kókai Zoltán.

Maglai Jenő nemrégiben sajtótájékoztatón reagált ezen összeg befektetésének módjára, s beszélgetésünk során is kifejtette véleményét:

– Szóvá tettük már, hogy a Metrótól kapott pénzt a nagyradanováci helyi közösség épületének homlokzatfelújítására fordítják. Fontos, hogy a Naša radost dönthesse el, mire szeretné költeni azt a 8000 eurót! Ha a vizesblokkok felújítása, a fűtési gondok megoldása a legégetőbb probléma, akkor arra. Semmiképp se a politikusok mondják meg, hogy mire. Mi alapján fektet be a Naša radost egy olyan épületbe, amely nem is az övé?!

– Ez az egyetlen monarchiabeli épület a településen, amelynek vissza kell adni a régi patináját és meg kell azt őrizni az utókornak. A Műemlékvédelmi Intézet akkor nyilvánítja védetté, ha meglesz a homlokzat felújítása. A Metro szívesen adott az örökségvédelmi célra, de a helyi közösségben húzták az időt, úgyhogy az átutalás a Naša radoston keresztül történt meg. A közbeszerzési eljárást a Naša radost folytatja le, a helyi közösség bizottságot alakít a munkálatok ellenőrzésére. A belső munkálatokra pedig igyekszünk pénzt szerezni, ha kell – hallottuk Almási Szilárdtól.