2024. augusztus 17., szombat

Szükség van magyar könyvekre

Hat vajdasági könyvtár kapott könyvcsomagot a Csongrád megyei gyűjtőakció során

Majdnem 1000 könyv, azaz mintegy 20 doboznyi házi olvasmány, meséskönyv, tankönyv, folyóirat, ifjúsági regény, munkafüzet és egyéb kötet gyűlt össze egy magyarországi gyűjtőakciónak köszönhetően a vajdasági iskolák és könyvtárak számára. A Csongrád Megye Közgyűlése kezdeményezte könyvgyűjtést immár második alkalommal szervezték meg, és az idén a bácsfeketehegyi, a muzslyai és a pacséri általános iskolák, valamint a bácsföldvári, az óbecsei és a péterrévei könyvtár képviselői vehették át a könyvcsomagokat a közgyűlés képviselőjétől, dr. Zakar Pétertől a szabadkai Magyar Házban.

– A Csongrád megyei önkormányzat komoly figyelmet fordít a magyar–magyar kapcsolatok erősítésére. Ezek pedig akkor lehetnek igazán erősek, ha több lábon állnak: nemcsak politikai, hanem gazdasági, kulturális síkon is működnek – mondta el dr. Zakar Péter.

Ahogy azt ifj. Juhász Bálinttól, a VMSZ alelnökétől, az MNT Ifjúsági Bizottságának tagjától megtudtuk, ezúttal előzetesen felmérték az igényeket, és azok részesültek előnyben, akik visszajeleztek nekik. Fremond Árpád, a VMSZ parlamenti képviselője bejelentette, hogy a csongrádi önkormányzattal együttműködve a könyvgyűjtési akció folytatódik, ám nemcsak könyvek, hanem az iskolákban hasznavehető műszaki eszközök gyűjtésével is. A könyveken kívül most a három általános iskola egy-egy vadonatúj DVD-lejátszót is kapott.

A könyvek jó helyre kerültek, hiszen mindig szükség van az elhasználódott kötetek pótlására vagy éppen egy-egy szépirodalmi műre, és a könyvek beszerzése sem egyszerű feladat, hiszen az jócskán pénzfüggő. Vidrács Krisztina a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskolába viszi a könyvcsomagot, s mint mondta, az iskola mintegy 20 ezer könyvből álló könyvtárában is a házi olvasmányokból, mesekönyvekből van a leginkább hiány, hiszen ezeket naponta használják a gyerekek. Ő is négy évig dolgozott a könyvtárban, így tudja, milyen jól jön az állomány gazdagodása, és hogy Közép-Bánátban különösen szükség van magyar könyvekre.