2024. augusztus 17., szombat

Ha a művész nem menedzser

Zenei események összehangolását is segítheti a most alakult Electe művészeti egyesület munkája

A szerda esti ünnepi hangversennyel kezdi meg működését a szabadkai Electe művelődési rendezvények szervezésével foglalkozó egyesület. A fiatalok alkotta szervezet célja koncertek, irodalmi estek, kiállítások, fesztiválok, versenyek, mesterkurzusok, előadások, performance-ok és hasonló jellegű kulturális események szervezése. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az alkotók – legyenek zenészek, képzőművészek, fotóművészek, irodalmárok, énekesek vagy akár táncosok – az egyesülethez fordulhatnak segítségért egy-egy produkció megszervezésekor.

Az egyesületben egyelőre csak zenészek tevékenykednek, de ahogy azt Görög Noémi zongoristától, az Electe művészeti igazgatójától megtudtuk, a művészetek iránt érdeklődő emberek is betagosodhatnak, sőt az is a céljuk, hogy maguk köré gyűjtsék őket. A szervezet munkájáról Noémit faggattuk, aki elmondta: a megalapítás ötletét az adta, hogy sokan közülük arra panaszkodtak, nincs Szabadkán egy olyan művelődési központ, amely összehangoltan szervezne kiállításokat, zenei rendezvényeket vagy irodalmi estet.

– A művész nem menedzsernek készül. Nem mindenki képes arra, hogy megszervezze, hogyan mutassa meg magát. Az egyesület munkája éppen ez lenne, tehát hogy amit a művész nem tanult, azt az egyesület véghezviszi: elvégzi a háttérmunkát, a programkészítést, a reklámozást, a közönségtoborozást... Mindez nem csupán a szabadkaiakra vonatkozik, Vajdaságból és külföldről is jelentkezhetnek művészek. Ha például egy magyarországi alkotó szeretne Szabadkán valamilyen rendezvényt tartani, ő is bátran fordulhat hozzánk.

n Az egyesület tagjai főként fiatalok. Van elképzelésetek arra vonatkozóan, hogy hasonló korúakat mind nagyobb számban vonzzatok be egy-egy kulturális eseményre?

– Igen, mindenképpen ez az egyik célunk. Szeretnénk együttműködni az iskolákkal, az egyetemekkel, sőt edukatív jellegű koncertekben, kiállításokban is gondolkodunk.

n Megtörténik Szabadkán, hogy akár hetekig nincs kulturális rendezvény, azután pedig például két-három zenei vagy egyéb művelődési program is van ugyanakkor, ugyanazon a napon. Az egyesület gondolkodik abban, hogy szorgalmazza az összehangoltabb szervezést?

– Ezen nagy erőkkel fogunk dolgozni. Különösen a zenészek köreinek problémája, hogy százfelé húznak. Ha sikerül, akkor legalább a zenei részleget szeretnénk összehangoltabbá tenni.

n Kerestek-e együttműködési lehetőségeket más, hasonló profilú egyesületekkel?

– Eddig egy egyesülettel léptünk kapcsolatba. Enikőnek (Görög Enikő zongorista, Noémi húga – a szerző megj.) és nekem a múlt hónapban Rómában volt hangversenyünk. Egy művelődési egyesületen keresztül koncerteztünk, beszéltünk nekik az Electéről, és szeretnének közösen szervezni velünk rendezvényeket. Januárban egy új-zélandi énekes érkezik hozzánk, valószínűleg vendégszerepelni fog Szabadkán is, és ez már olasz–szerbiai szervezés lesz, tehát közös munka. Az együttműködési lehetőségeket nem nehéz megtalálni, csak nyitottnak kell lenni. Ami nagyobb falat, az az anyagi háttér biztosítása, de vannak pályázati lehetőségek, és szerencsére a megnyitót is sokan szponzorálták.

Az egyesület honlapja már látogatható: www.electe.org.rs. Egyelőre csupán szerb nyelven elérhető, de a tervek szerint hamarosan magyarul és angolul is olvashatóak lesznek a fenn lévő tartalmak.

A szerdán 20 órakor a szabadkai Városházán megrendezésre kerülő hangversenyen olyan művészek lépnek majd fel, mint például Lévai-Aksin Laura (fuvolaművész, Újvidék), Megumi Teshima (hegedűművész, Japán), Iris Kobal (zongoraművész, Újvidék), Dobrotka Szilvia (szoprán, Szeged), a Görög zongorakettős, és többek között Bartók, Wagner, Bizet, Brahms művei hangzanak el.