2024. augusztus 17., szombat

A kulisszák mögött

DESIRÉ CENTRAL STATION 2010

Urbán Andrást, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház igazgatóját arról faggattuk, hogyan haladnak a Desiré fesztivál előkészületei. Hallhattuk, hogy minden a tervek szerint halad, és miközben erről beszélgettünk, az is kiderült, hogy néhány nem mindennapi dologgal találták szemben magukat.

– Egyeztetések, érkezési időpontok, szállásfoglalás, repülőjegyek intézése, akkreditációk, különböző igények kielégítése.

Különböző igények?

– Van előadás, amelyhez Belgrádból hozatunk zongorát, mert olyan típusú hangszerre van szükségük, amilyet Szabadkán nem tudunk most találni. A horvát csapatnak pedig egy egész fegyverarzenálja van, amit be kell hozatnunk. Ezek a kellékek. Persze ezek már megsemmisített fegyverek, mégis külön eljárás szükséges az áthozásukhoz.

Van olyan igény, amelyre alternatív megoldást kellett találni?

– Egyelőre nincs. Olyan előadásokról van szó, amelyekről tudtuk, hogy itt is fel lehet állítani a díszleteiket.

A programban történt-e változás?

– Nem. A Desiré Akadémia viszont bővült. Silling Árpád, Oliver Frljić, Nagy József, Ascher Tamás, Anton Adassinsky, Borut Šeparović és Kokan Mladenović mellett még Ivan Medenicával is beszélgethetünk. Ezek a beszélgetések általában délután 4-kor zajlanak majd, hétvégén pedig 11-től és délután 4-től. A színházi előadások után a Bash-házba, a fesztivál klubjába várjuk az érdeklődőket barátkozásra.

Tavaly még a színház korábbi helyén zajlott a fesztivál, mert a rendezvény kezdetéig nem sikerült átköltözni az új otthonba. Az idén viszont az új terem mellett mégis visszatértek a régihez.

– Azért játszunk ott is előadásokat, hogy ne legyenek ütközések a programban. Egyébként szeretjük a régi színháztermünket is. Szabadkán kevés színházi technika beállítására alkalmas terem van. Kell a megfelelő áramerősség, felszerelés...

A Kosztolányiban nemcsak fesztivál van, hanem Desiré villamosa rendezvénysorozat is. A rendezvény programjában találkozunk Fehér Ferenc nevével, aki már többször érkezett hozzánk Desiré villamosán. Ez a dolog fordítva is működhet? Akikkel a fesztiválon találkozunk, azokat esetleg viszontláthatjuk Desiré villamosán?

– A tavalyi fesztiválon látottak iránt is mutatkozik érdeklődés.Voltak olyan csapatok, akiket szívesen láttunk volna az idén is a fesztiválon, de éppen azért, mert tavaly itt voltak, nem forszíroztuk a jelenlétüket, annak érdekében, hogy folyamatosan haladjunk egy tágabb tér bemutatásának irányába. Ám az persze egyáltalán nem kizárt, hogy esetleg a Desiré villamosa vendégei lesznek. Van néhány csapat, akikkel a jövő évi Desiré villamosával kapcsolatban már tárgyalunk.