2024. augusztus 17., szombat

Leállt a munka

Míg meg nem érkezik a Tartományi Nagyberuházási Alaptól a pénz, a szabadkai Népszínház építési munkálatai szünetelnek

– A Tartományi Nagyberuházási Alaptól végre sikerült megkapnunk az elvégzett munka kifizetéséhez szükséges pénzt. A májusi, júniusi és júliusi munkálatok bérét ennek az alapnak kellett kifizetnie, de mintegy 6 millió dináros hátraléka volt, ami a napokban érkezett meg. A második szakasz munkálatainak finanszírozására további 55 millió dinárt kell kapnunk. A harmadik szakasz kivitelezéséhez ki kellene írni a pályázatot, de a nagyberuházási alap többhavi huzavona után még a mai napig sem hagyta jóvá a pályázat szövegét. Az alapnak végre azt kellene mondania: na, mehet a pályázat kiírása. Mindent összeszedtünk hozzá, de az alap csak hallgat. Ennek ellenére kiírjuk a pályázatot. Több hónapja azt tapasztalom, hogy az alap húzza az időt, ezt nem tűrjük tovább, és igenis kiírjuk a pályázatot a harmadik szakaszra. Már csak azért is, mert az anyagi fedezet az alaptól a harmadik szakasz kivitelezéséhez döntés formájában már megvan – hallottuk Kasza Józseftől, a szabadkai Népszínház igazgatóbizottságának elnökétől, akitől azt is megtudtuk, hogy jelenleg állnak a munkálatok a Népszínház építkezésén.

– A munkálatokat szüneteltetjük, pontosabban: nem kezdjük meg a harmadik szakasz munkáit. A következő munkafolyamat technológiai feltételei megkövetelik, hogy az elejétől a végéig ne legyen megszakítás. Mivel a Tartományi Nagyberuházási Alap nem szavatolja, hogy a pénzt folyamatosan biztosítja, a kivitelező nem hajlandó folytatni a munkát. Tehát most csak egy éjjeliőr van az építkezésen, a munkálatok állnak. Ha ez így folytatódik, akkor ország-világ előtt botrányt fogok csinálni, amiért az ígéreteiket, a pénzek folyamatos biztosítását nem teljesítik.

A kérdésre, miszerint ki döntött úgy, hogy leállítják a munkát, az igazgatóbizottság elnöke elmondta: ez nem döntés kérdése, arról van szó, hogy nincs pénz, pénz nélkül pedig nem lehet dolgozni.

– Több hónapos késésekkel fizettek eddig is. Most ismét be kell fektetni az anyagba például, amit fizetni kell, ráadásul a technológiai folyamatot sem lehet megszakítani. Ez alapján én nem érzem magam jogosultnak arra, hogy rákényszerítsem a kivitelezőt (a Yumolt – a szerző megj.), hogy a saját zsebből fizesse a következő munkákat, mert ki tudja, milyen ütemben érkeznek majd az anyagi eszközök. Azt is elmondanám, hogy a VMSZ, mint a vajdasági magyarság politikai ereje nem tesz semmit azért, hogy itt valami is történjen. Pedig ez legalább olyan súlyos kérdés, mint a körzethatárok meg a költségvetés – mondta el Kasza.

A VMSZ-re vonatkozó kijelentésekkel kapcsolatban Maglai Jenő, a Vajdasági Magyar Szövetség szabadkai szervezetének elnöke a következőket nyilatkozta:

– 2008 őszén Kasza úr is és a polgármester úr is nyilvánosan elmondták, hogy ők fogják ezt a beruházást irányítani, és teljes erőbevetéssel dolgoznak azon, hogy megvalósuljon. Akkor most miért kellene nekünk is tolakodnunk? Örülünk annak, hogy felvállalták, és szurkolunk, hogy a színház elkészüljön. Nem tettünk semmit ellene. Nem veszünk részt benne, de nem is vagyunk kerékkötői. Úgy gondolom, hogy ha van egy szerződés az illetékes minisztérium és az önkormányzat között, akkor annak érvényesnek kellene lennie. Meg van határozva, hogy mennyiben támogatja a minisztérium, és mennyiben az önkormányzat az építkezést. Ebből a szempontból nem változott semmi sem. Haladjon a beruházás a szerződésben vállalt kötelezettségek szerint.

Saša Vučinić polgármestert is fel szerettük volna keresni, hogy megérdeklődjük, a város eleget tesz-e a kötelezettségének, és az önkormányzat biztosítja-e jövőre a színházépítéshez szükséges összeget, ám többszöri próbálkozás után sem tudtuk elérni.

Ahogy azt Szabadka község Építési Igazgatóságától megtudtuk, azok a munkálatok, amelyeket megszakítás nélkül kell elvégezni, a belső munkák, azaz az infrastrukturális részletek kivitelezése. A harmadik szakasz a legnagyobb volumenű, ezért mintegy 600 millió dinárra van szükség hozzá.

A második fázis kivitelezése befejeződött, a tender szerint a betonszerkezet befejezése tartozott ebbe a szakaszba. A színházat eredetileg 22 méter magasra tervezték, de még 2007-ben döntöttek arról, hogy egy emeletnyivel csökken a magassága. A színház korzó felőli része 18 méter magas lesz. Ami a védett részt illeti: mielőtt a homlokzat tervét elkezdik kivitelezni, várhatóan közvitára bocsátják.