2024. augusztus 17., szombat

Több osztály kevesebb diákkal

A szabadkai középiskolák iratkozási terve: jövőre kettővel több osztály nyílna, de kisebb tanulói létszámmal

A 2011/12-es tanévben kettővel több osztályt kívánnak nyitni a szabadkai középiskolák a mostani évhez képest, ám ezekben a diákok létszáma valamivel kevesebb lenne, például helyenként a 30 férőhely helyett 24 lenne – tudtuk meg a szabadkai középiskolák igazgatóinak összejövetelén, ahol az intézményvezetők ismertették iratkozási terveiket.

A 2010/11-es tanévre kétszázzal több férőhelyet terveztek, mint ahányan beiratkoztak a középiskolákba. Mintegy 1800 tanuló számára volt hely, de végül mindössze 1600-an ültek be az iskolapadokba. Várhatóan ez a tendencia folytatódik, hiszen folyamatosan csökken a diáklétszám. Talán ezért is van egy olyan elképzelés, hogy megtartják az oktatási profiljukat, sőt esetenként bővítsék is egy-egy szakkal azok számát, az osztályok maximális tanulói létszáma viszont legyen valamennyivel kevesebb.

Az aktíván hallottak szerint a Svetozar Marković Gimnáziumban és a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban nem változna a helyzet az idei iskolaévhez képest, de a szakközépiskolák számára évről évre mind nagyobb gondot jelent a tervezés a szakirányok kapcsán. Nem tudni ugyanis, hogy a munkaerő-piaci helyzet hogyan változik, mely szakok lesznek keresettek néhány év múlva, és melyek nem. Gyakran a diákok érdeklődése sem egyezik meg a munkaerő-piaci helyzettel. Vannak olyan szakok, amelyek iránt mindig nagy volt az érdeklődés, és vannak, amelyek iránt általában gyérebb. Ez pontosan ellentétben áll a jelenlegi munkaerő-piaci helyzettel, mivel évek óta kevesen választanak olyan szakot, amely iránt nagy az igény a munkaadók részéről: hiába adott a képzési lehetőség az iskolákban, és hiába keresik a munkaadók őket, mégis kevesen szeretnének lenni kőművesek, cipészek, pékek, ácsok, lakatosok, szobafestők, esztergályosok...

A szakközépiskolák új szakok megnyitásával is igyekeznek a diákokat az iskolájukba vonzani. A tervek szerint a 2011/12-es tanévben Szabadkán a Vegyészeti-technológiai Iskolában és az Ivan Sarić Műszaki Iskolában lenne egy-egy új szak kísérleti tagozatként szerb nyelven. Ha ezt sikerül megvalósítani, akkor a mostani tanévhez képest jövőre kettővel több tagozat nyílna a szabadkai középiskolákban. Jelenleg 67 tagozat működik: 54 négy- és 13 hároméves képzéssel.

Az észak-bácskai oktatási körzetben (Szabadka, Topolya és Kishegyes községben) összesen 1986 nyolcadikos van, 1228 szerb, 745 magyar és 13 horvát tannyelven tanul: Szabadka községben 1477-en, Topolya községben 365-en, Kishegyesen pedig 144-en.

Mit kínálnak a nyolcadikosoknak Szabadkán? Az elképzelések szerint az Egészségügyi Középiskolában 6 (3 szerb, 3 magyar), a Vegyészeti-technológia Iskolában 13 (8 szerb, 5 magyar), a Politechnikai Középiskolában 13 (8 szerb, 4 magyar, 1 horvát), a Bosa Milićević Közgazdasági Középiskolában 8 (5 szerb, 3 magyar), az Ivan Sarić Műszaki Iskolában 17 (10 szerb, 7 magyar), a Svetozar Marković Gimnáziumban 8 (6 szerb, 2 magyar), a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban pedig 3 magyar osztály nyílik.