2024. augusztus 17., szombat

Egzotikus, és nem mindig véres

Ivo Dimcsev, a jelenleg Brüsszelben élő bolgár előadóművész, táncos, koreográfus tavaly már járt nálunk, akkor a Desiré fesztiválon a Som Faves című produkcióját láthattuk, az idén pedig két előadással is szerepel a színházi fesztivál programjában, a We.art.dog.come és a Lili Handel címűekkel, és mint mondta, nagyon kellemes meglepésként érte, hogy a szervezők ezúttal is meghívták, és annak is örül, hogy Európa ezen részéből is láthat előadásokat, mert erre nem sok alkalma adódik. Mint mondta, nyugaton egyébként igen egzotikusnak találják a Balkánról érkező előadásokat, bár ő jobban szereti, ha önmagáért, magáért a művészetéért, az alkotásaiért kedvelik, s nem elsősorban azért, mert egy távoli helyről jött.

Dimcsev munkáit a színpadon megjelenített megdöbbentő képek és hangok jellemzik. Tavaly például azt láthattuk, hogy pengével felvágja az arcát (a vele készült beszélgetés során észre is vettük a szemöldökének két oldalán ennek nyomait), sőt az egyik idei produkciójában is megjelenik a saját vére. A kérdésre, hogy miért érzi szükségét ilyen radikális dolgok bemutatásának, az előadóművész elmondta: ő nem érzi, hogy ezek radikális dolgok lennének.

– A vért nem is használom minden performance-omnál, csak két előadásomban jelenik meg. Ezekben viszont létjogosultsága van, hiszen az egyik előadásban például az emberi testről, a szervezet belsejéről is szó van, de a vér mégsem olyan dolog, ami szükségszerűen mindig megjelenik – hallottuk Ivo Dimcsevtől.