2024. augusztus 17., szombat

A Harlekin egy nagy filozófia

Desiré Színházi Fesztivál

– Ez a legújabb előadásunk Harlekinről szól. Bármelyik Derevo-darabot is nézzük, mindben van valami közös rész a Harlekin-színekből, legalábbis számomra. Ezeket a cseppeket egybeolvasztani, eggyé tenni nem volt könnyű feladat, nem volt egyszerű megalkotni a darabot. Egyszerű történetek, nagy munka. Ez nem csak egy darab a bohócokról, több ennél: a Harlekin egy nagy filozófia – mondta el a drezdai–szentpétervári Derevo társulat Harlekin című darabjáról a rendező, Anton Adaszinszkij.

– Szeretem a Derevót, szerintem a világ legjobb társulata! Az emberek fizikai színháznak neveznek minket, mert többféle dolgot elegyítünk: pantomimjátékot, bohócokat, mindenféle táncot a butoh-tól a flamencóig, de a saját stílusunkban. Ez a Derevo-stílus. (A színházi világ angol nyelvterületein physical theatre-nek hívják azt a fajta előadást, mely főleg a színész testén, nem pedig a szövegen vagy annak értelmezésén alapul – a szerző megj.) A modern technológiával leszámoltunk, nincs multimediális eszköz, nincs videókivetítés, nincs Dolby-hangzás. Egyszerű, régi függöny van, kézzel készített kellékek. És ez jó. Németországban élek, ott nagyon sok színház használja fel a modern technológiát, de az nekem olyan hideg – mesélte az előadás rendezője.

Adaszinszkij szentpétervári, de sokfelé megfordult már, Amszterdamban, Firenzében, Prágában is élt, ahogy ő fogalmazott: váltogatja az országait. Jelenleg Drezdában él és dolgozik, és mint mondta, bár már majdnem németnek érzi magát, még nem tud németül.