2024. július 17., szerda

Emléktábla Ács Károlynak Szabadkán

Az Aracs Társadalmi Szervezet emléktáblát állított Szabadka neves szülöttének, Ács Károlynak az Arsenije Čarnojević utca 6-os szám alatti családi házán. Az emléktábla Dudás Sándor topolyai származású, Csongrádon élő szobrászművész alkotása, amelyen a költő bronz domborműportréja látható és egy Ács Károly-idézet olvasható: „Majd vall rólad, ha van mit, fiad – a vers.”Mint Gubás Ágota, az Aracs alelnöke elmondta, az emléktábla állítását a Szekeres László Alapítvány, Ács Károly családja és a szobrász támogatta.

Dr. Hózsa Éva egyetemi tanár egyebek között arról szólt, hogy amikor Ács Károly Németországba költözése előtt Szabadkán, a Kosztolányi-napon járt, az irodalmi rendezvényen virtuális sétára hívta a közönséget. – Azt kereste, hogy a művészeknek és a műveknek milyen lenyomata van a városban. Ugyanezért tartom fontosnak ezt az Ács Károly-emléktáblát, mert egy költői opus lenyomata.

Basity Gréta Ács Károly verseiből adott elő. A Szekeres László Alapítvány elnöke, Józsa László is szólt az egybegyűltekhez, majd Neugebauer Pfeiffer Mártával, az Aracs szervezet vezetőségi tagjával együtt leleplezte az emléktáblát.

A rendezvényen jelen volt Dudás Sándor szobrász és Ács Károly özvegye, Kowatsch Carmen, valamint lánya, Cerović-KovácsTünde is.