2024. augusztus 17., szombat

Jövőre: Kelet

Kivétel nélkül telt házas előadások a most zárult Desiré fesztiválon – A színházi szakma a régió kiemelt színházi eseményeként tekint a rendezvényre

Befejeződött a Desiré Nemzetközi Színházi Fesztivál. A szabadkai közönség egy hét alatt 7 ország 14 előadását tekinthette meg.

Urbán András, a Desiré fesztivált szervező Kosztolányi Dezső Színház igazgatója sikeresnek ítélte az idei rendezvényt, amely idén az Észak/Dél alcímet kapta, s amelynek előadásai kivétel nélkül telt házasak voltak.

– Úgy gondolom, az embernek igyekezni kell felvállalni a véleményét és alakítani azt a valóságot, ami körülötte van, és az előadások vagy valamilyen társadalompolitikai értelemben voltak ilyenek vagy művészi, esztétikai értelemben.

Szerintem erre a frissességre mindenképpen szükség van. A közönségnek is segíthetnek az előadások, hogy megértsenek dolgokat a körülöttünk lévő valóságból. A cél, hogy ez jövőre is így legyen. Bízunk abban, hogy tovább tud fejlődni ez a fesztivál, a minőségen is tovább kell dolgozni, ami nem azt jelenti, hogy az idei fesztivál minőségével valami baj lett volna. Ez a második Desiré fesztivál volt, és színházi körökben is beszélnek arról, hogy kiemelt helyre került a régióban. Elégedettek lehetünk. Elég gyorsan egy aránylag ismert és elismert fesztivál lett.

Ahogy megtudtuk, jövőre is megszervezik a Desiré fesztivált, és akkor a Kelet alcímet fogja viselni.

A Desiré fesztivál zárónapján Szabadkára látogatott Márta István, a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke, az Új Színház igazgatója, a Kapolcsi Napok – Művészetek Völgye fesztivál igazgatója is, akitől megtudtuk, beszélgetéseket folytatnak majd arról, hogy a Desiré fesztivál a magyarországi fesztiválokkal még sokrétűbben, még behatóbban tudjon kapcsolatokat teremteni, együttműködni.

– Társakat keresünk például a Művészetek Völgyének. Egyrészt ezért is vagyok itt, erről is tárgyalunk a Kosztolányi színházzal. Én színház terén semmit nem utasítok el, a legkonzervatívabbaktól a legexperimentálisabbakig minden érdekel, és hihetetlen boldogsággal tölt el, ha jó és minőségi színházat látok, legyen szó klasszikus vagy kortárs darabról – mondta Márta István, aki a Desiré fesztivált még nem nagyon ismeri, de már hallott róla. – Úgy gondolom, hogy minden fesztivál, ami felvállalja a kor valamilyen fajta megmutatását, fontos. Különösen fontos egy olyan kisebb városban, ahol talán kevesebb a közönsége, de talán hálásabb is. Minden egyes fesztivál, így a Desiré fesztivál is világot nyit, és ha az ember világa nyílik, akkor egyre csak gazdagabb lesz.