2024. augusztus 17., szombat

Hogyan függ össze a filozófia a géntechnológiával?

Dr. Boros János filozófus volt Szabadka vendége

Ha azt mondom, filozófus, akkor önök egy szobájában üldögélő és különös elméleteket gyártó emberre gondolnak? És ha azt mondom, van olyan bölcselő, aki úgy ad elő elméleteket, hogy közben a mindennapi életből vett vicces példákkal áll elő, és inkább mesél, mint előad, akkor ezt elhiszik nekem? Higgyék el, mert bizony van ilyen. Például dr. Boros János , az MTA doktora, a Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai Kutatóintézetének igazgatója, a Pécsi Tudományegyetem tanára, aki A szubjektum feltalálása címmel tartott előadást Kantról, a nagy német gondolkodóról a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon. Meghallva a filozófia és a mindennapi élet közelítésére vonatkozó példákat, az előadás után éppen ezt kérdeztük meg tőle: hogyan alkalmazható a filozófia a mindennapi életben? Hogyan foglakozhat a gyakorlati kérdésekkel?

– Olyan közvetlen haszna a filozófiának nincs, mint amikor például egyik faluban veszek egy zsák búzát és a másikban eladom drágábban, de igenis képes gyakorlati kérdésekkel foglalkozni, amelyeknek hatása lehet. A fogalmi képességünkkel foglalkozik. Mi, emberek abban különbözünk minden más létezőtől, hogy fogalmaink vannak. Gondolkodunk. Kitalálni, hogy ne kézzel vágjuk a fát, hanem géppel, ezt a fogalmainkkal tesszük. Tehát ne csak a gépeket találjuk fel, hanem vizsgáljuk meg azon képességünket és műveljük is, ami alkalmassá tesz bennünket arra, hogy gépeket találjunk fel! Ma a filozófia egyik fontos kérdése a fogalmiság, a másik pedig a morál. A filozófia behatóan foglalkozik az erkölccsel is. Ma pedig hatalmas problémákkal állunk szemben. Például azzal, hogyan kezeljük morálisan a globális felmelegedést – mondta el dr. Boros János.

Íme, máris egy gyakorlati kérdést érintettünk!

– Így van. A nyugati demokráciákban az erkölcs egy idő után valamilyen módon átmegy a törvényhozásba is. Nagyon fontosak tehát ezek a kérdések: globális felmelegedés, a világgal váló bánás kérdése, géntechnológia stb. A géntechnológia esetében beleavatkozunk a mélystruktúrába, és másfajta lényeket hozunk létre. Talán intelligensebbeket, tökéletesebbeket, de a legfontosabb kérdés, hogy akarunk-e ilyeneket. Meg szabad-e mindent csinálnunk, amit meg tudunk csinálni? Ez a nagy kérdés. Mi az ember? Akarunk-e más fajtákat? Mitől ember az ember? Mitől vagyunk olyanok, amilyenek? Ezekkel a kérdésekkel foglakozik a filozófia is. A filozófus nem megy be a parlamentbe és okoskodik, de ha a jövendőbeli politikusok, vezetők megfelelő filozófiai, fogalmi, etikai képzést kapnak, akkor talán képesek lesznek a saját érdekeiken túl általánosabb érdekeket is képviselni.

Nagyon sok dologról született már elmélet. Ám ezek szerint – akár a technológia fejlődés kapcsán is – mindig lehet újabb és újabb tényekről gondolkodni? Egyáltalán törekednie kell-e a filozófusnak arra, hogy teljesen új dolgokról szóljon, vagy inkább más megközelítésből kell szólnia mások által is ismert jelenségekről?

– Mindkettő. Mindig lehet új dolgokról is szólni, de fontos a többféle megközelítés is. A mai filozófiai irodalom hihetetlenül gazdag. Az elmúlt 20 évben több ilyen jellegű szöveg jelent meg, mint az emberiség történetében együttvéve. Úgy vagyunk ezzel, mint a fizikusok: sosincs vége a kutatásnak. Bármerre megyünk, állandóan új és új területek tárulnak fel előttünk, mindig lehet a dolgokat behatóbban vizsgálni. A filozófiában is hatalmas területek vannak, nagy viták, rengeteg új összefüggés, tehát pezseg az egész színtér.

Az előadásban elhangzott, hogy a filozófus azt hiszi, minden lényeges kérdést megold. Ha nem ezt hinné, nem lenne filozófus. Önnek, mint filozófusnak, melyek a lényeges kérdések?

– Filozófusként a nagy kérdések érdekelnek. Egyedül nyilván nem tudom megoldani őket, de foglalkozni velük nagyon izgalmas dolog. Kantot tanulmányozom, de a demokrácia és a megismerés problémájával is foglalkozom. A pragmatizmusról írtam több könyvet, amely ma egy világszerte ismert gondolkodási stílus, kimondja, hogy gondolkodásunk jövőorientált és világmegismerésünket a gyakorlatban kell tesztelni. Emellett olykor kortárs filozófiai vitákba is belekapcsolódom. Írtam a géntechnológiáról és az etikai kérdésekről is.