2024. július 17., szerda

Sztrájk a második félév elejétől?

Január 28-ától beszünteti a munkát a Vajdasági Oktatásügyi Dolgozók Független Szakszervezetének és a Szerbiai Oktatásügyi Dolgozók Szakszervezeti Uniójának tagsága

Sztrájkba lép január 28-án a Vajdasági Oktatásügyi Dolgozók Független Szakszervezetének és a Szerbiai Oktatásügyi Dolgozók Szakszervezeti Uniójának tagsága. Nagy tömeget alkotnak, hiszen a szerbiai iskolák dolgozóinak fele e két érdekvédelmi szervezethez tartozik. Azért választották ezt a dátumot, mert Szerbia más részein később térnek vissza a téli szünidőről a diákok, mint Vajdaságban, tehát így mindenki egyszerre kezdené el a munkabeszüntetést.

Az elégedetlenség és az elkeseredettség oka Zdravko Kovač, a Vajdasági Oktatásügyi Dolgozók Független Szakszervezetének főtitkára szerint a következő: a kormány nem tartja tiszteletben azt, amiben szeptember 2-án megállapodott a szakszervezetekkel.

A kormány ajánlata szerint jövőre 3 alkalommal növekednének az oktatásügyben a bérek. Az első emelés januárban esedékes, mindössze 2 százalékot kínál a kormány, holott ennek az infláció mértéke alapján legalább 7,2–7,5 százaléknak kellene lennie. Tehát tovább csökkenne a fizetések reális értéke. 2008 októberéhez viszonyítva a fizetések értéke így is mintegy 20 százalékkal esett, s ha a dinár–euró árfolyamot nézzük, akkor egyharmadával kevesebbet ér a fizetés.

Másrészt viszont pazarlás is tapasztalható az oktatásügyben: a minisztérium határozata alapján szeptembertől nem fizetik ki a 100 százalékos normán felüli munkát az oktatásügyi dolgozóknak. Emiatt sok iskolában 5–15 százalékos normával vesznek fel tanárokat. Ám az adók és a járandóságok ez esetben is ugyanakkorák, mint amekkorákat a 100 százalékos normával dolgozók után kell fizetni. A szakszervezet továbbra is azt követeli, hogy a pedagógusok lefedhessék a 100 százalékos norma feletti 5–15 százalékot, s az elvégzett munkát fizessék is ki nekik.

Ha a kormány nem teljesíti az oktatásügyi dolgozók követeléseit, akkor a szakszervezeti elnök döntése nyomán január 28-ától sem diák, sem tanár nem lesz az iskolaépületekben.

A Vajdasági Oktatásügyi Dolgozók Független Szakszervezete már hosszabb ideje szeretné, ha Szabadkán a pedagógusok útiköltségének kérdése rendeződne. Azoknak, akik készpénzben igénylik az útiköltség-térítést, a szabadkai önkormányzat a havi buszbérletnek – ami eleve a teljes ár 80 százaléka – 75 százalékát fizeti ki. Most a vitás kérdések békés úton való rendezését végző köztársasági ügynökség már kijelölte a békítőt, aki majd részt vesz az önkormányzat és a szakszervezet közötti tárgyaláson. A szakszervezet azt követeli, hogy az önkormányzat térítse meg a különbözetet, amivel a dolgozókat megrövidítették. Ha nem sikerül peren kívüli megegyezni, akkor nincs más megoldás, csak az, hogy bíróságon keresse a szakszervezet az igazát.