2024. augusztus 17., szombat

Temesvár–Arad–Szeged–Szabadka

Tíz év után újra aláírta az együttműködési szerződést öt iskola – A kapcsolat a pályázati lehetőségek terén is nagy segítség

Tízéves az együttműködés a Duna–Körös–Maros–Tisza e urorégióban, azaz ennyi évvel ezelőtt írták alá az erről szóló megállapodást a térség iskolái, amelyek az évforduló jegyében most megerősítették a szándéknyilatkozatot. Pénteken Szabadkán, a Széchenyi iskolában megtartott alkalmi műsor után a Városházán ismét aláírta az együttműködési szerződést a temesvári 1-es számú Általános Iskola, a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum, az aradi Csiky Gergely Iskolaközpont, a szegedi Gedói Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, valamint a szabadkai Széchenyi István Általános Iskola. Arról, hogy mit is jelent ez az együttműködés, Fehérvári Magdolna , a Széchenyi iskola igazgatója mesélt lapunknak.

– 10 évvel ezelőtt négy iskola írta alá az együttműködési szerződést, ezúttal egy ötödik is csatlakozott hozzánk: a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum, ahol csak magyar tannyelvű oktatás folyik, a másik ottani iskolában azonban tavaly megszűnt az anyanyelvű oktatás. Részt veszünk egymás rendezvényein, például Temesvárra a mesemondó verseny miatt látogatunk el, Aradra az aradi vértanúk emlékére rendezett eseményen képviseltetjük magunkat, a szegediek képző- és zeneművészeti pályázatokat hirdetnek, a mi iskolánk pedig honismereti versenyt szervez, ez a vetélkedő pedig immár nemzetközivé fejlődött. A továbbiakban is hasonló terveink vannak: kirándulások, nyári táborok, sporttevékenységek szervezése. A tanárok részt vesznek szakmai továbbképzéseken, hiszen nagyon fontos a tapasztalatcsere, ahogyan a közös pályázás is, az euroregionális pályázatoknál is nagyon sokat jelent ez a kapcsolat. Szeretnénk, ha ez az együttműködés megmaradna, ezáltal mélyítve magyarságtudatunkat, és kulturális örökségünk megismerését szolgálná különbözőségeink ellenére.

Az aláíró iskolák képviselői is ezt hangsúlyozták. Ahogy azt Juhász Béla, az aradi iskola igazgatója elmondta, az ő elvárásaik szintén a tanárok és diákok együttműködése, a szakmai továbbképzések, a diáktáborok szervezése és nem utolsó sorban a közös pályázatok lebonyolítása.