2024. augusztus 17., szombat

Van nézője a vajdasági filmeknek

MEDUSA FILMNAPOK

Egy igazán különleges programmal ért véget szombaton Szabadkán a Medusa filmnapok: Tolnai Szabolcs Az erdő királya című némafilmjének egy részletét láthattuk, amelyhez a Trio cadavre exquis élőben szolgáltatta a zenét.

Sirbik Attila válogatásában szinte egy hónapon át 18 vajdasági magyar film, köztük játékfilm, dokumentumfilm, kísérleti, animációs, táncfilm került vetítővászonra a Lifka Sándor art moziban. A nézők Tolnai Szabolcs, Siflis Zoltán, Antal Szilárd, Kozma Andrea, Takács Borza Ákos, Újvári Zsombor, Csubrilo Zoltán, Antal László, Cs. Nagy Sándor, Antal Attila, Igor és Ivan Buharov, Kiss Aurél, Antal Géza, Góbi Rita és Mayer Bernadette alkotásait tekinthették meg.

Viktorija Šimon Vuletić, az art mozi megbízott igazgatója a szervezők nevében is elégedettségének adott hangot, elmondta, ugyan nem voltak a vetítések telt házasak, de vetítésenként 20–50 néző ellátogatott a moziba, ezzel bizonyítva, hogy a vajdasági magyar filmeknek is van közönsége, és ez a rendezvény csak még közelebb hozta az alkotásokat és egyáltalán a vajdasági magyar filmkészítést a befogadókhoz.

A filmeket a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet Film és Mozgókép Archívumából válogatták.