2024. augusztus 17., szombat

Egy előadás arról, amiben élünk

Szombaton bemutató a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban

Egy előadás azokról az élményekről, tapasztalatokról, meglátásokról, szituációkról, amelyek egy multikulturális környezetben érhetik az embert, akár pozitív, akár negatív értelemben. Egy előadás a nyelvtanulásról, arról, hogy miközben az anyanyelvünk mellett másik nyelvet is használunk, mit tanulunk meg a másikról és mit önmagunkról. Mindezzel kapcsolatos szituációkat, képeket láthatunk a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház legújabb, Magyar kezdők(nek), avagy mađar(ski) bez muke című darabjában, amelynek bemutatóját szombaton 19.30 órakor tartják.

A darab rendezője a Belgrádból Szabadkára költözött Olivera Đorđević, aki a KDSZ-ben két évvel ezelőtt a Terápiát rendezte, és aki a kétnyelvűséget is a problematikájával együtt Szabadkán élte meg igazán először, elmondta, a közönség most is hasonlóan megmosolyogtató, látványos, szórakoztató darabot fog látni, úgy, hogy ismét egy fontos témáról beszélnek.

– A nyelvhasználat szempontjából foglalkozunk Szabadkával, és a különösen szórakoztató műhelymunka-szerű próbafolyamat során, ahogyan saját személyes élményeinket, tapasztalatainkat osztottuk meg egymással, önmagukról is sokat tanultunk. Nem célunk univerzális szabályokat meghatározni, hanem helyzeteket mutatunk be, beszélünk jelenségekről. Ez egy előadás arról, amiben élünk – hallottuk a rendezőtől.

A darabban Buza Ákost, Erdély Andreát, Mácsai Endrét, Mészáros Árpádot, Mészáros Gábort és Mikes Imre Eleket láthatjuk. Mészáros Árpád szerint nagyon fontos, hogy ilyen előadásokat csináljanak egy ilyen multietnikus városban. Mint mondta: A darab a szabadkaiaknak kötelező, a többieknek pedig ajánlott! Egy-egy nyelvlecke egy-egy témát hoz magával, amelyek között felbukkan a nacionalizmus, a másság nem tűrése, és Erdély Andrea is úgy gondolja, hogy ilyen dolgokról mindenképpen beszélni kell.