2024. augusztus 17., szombat

Udvari uzsonna

Szülő: az udvaron kell enniük a diákoknak – Iskola: az uzsonna elfogyasztható az ebédlőben és az átriumban is

Egy szülő fordult hozzánk a napokban, hogy a szabadkai Jovan Mikić Általános Iskolába járó felsős gyermeke arról panaszkodott, hogy az uzsonnát a 15 perces uzsonnaszünetben az udvaron kell elkölteniük az egyre hűvösebb időben, mert akadt arra példa, hogy több tanár is kiküldte őket az udvarra a kis ebédlőből. Juhász Etuska igazgatót is felkerestük, aki készségesen nyilatkozott nekünk, elmondta, a gyerekeknek nem kötelező a uzsonnát kizárólag az udvaron megenniük, igenis bemehetnek a 20-25 fős ebédlőbe, vagy leülhetnek az átrium padjaira.

– Az osztályteremben valóban nem maradhatnak, hiszen órákon is bent ülnek, és legalább a nagyszünetben mozduljanak egy kicsit ki az osztályteremből, legalább ennyi mozgás biztosan kell nekik – hallottuk az igazgatónőtől.

Mint hallhattuk, nemcsak az alsósok, hanem a felsősök számára is adott a lehetőség, hogy havonta előre befizessék az uzsonnát, és az iskola udvarában működő hamburgerozóból – ahol sokféle péksüteményt is készítenek – minden nap meghatározott uzsonnát kapnának, de amíg ez az alsósoknál működik (nekik az ügyeletes diák beviszi az osztályba az uzsonnát, és ők a teremben ehetik meg), addig a felsősök, sőt már a negyedikesek is inkább azt igénylik, hogy ők maguk vegyék meg a saját uzsonnájukat, olykor a szomszédos iskola bódéjában is vásárolnak, önállóan szeretnek választani, vagy éppen otthonról hozzák maguknak az uzsonnát. A szerkesztőségünket felkereső szülő ezzel kapcsolatban azt mondta el nekünk, hogy a gyermek szerint az ötödikes, hatodikos diákok nem mindig jutnak uzsonnához, mert a nagyok soron kívül eléjük tolakodnak, és mire így sorra kerülnének, elmúlik az uzsonnaszünet. Ez a szülő pedig úgy tudta, hogy csak az alsósoknak jár az előre befizetett uzsonna.

– Negyedikben azt mondták nekünk, hogy felsőben már nem igényelhetjük a havonta előre befizetett uzsonnát, és arra is felkészítettek minket, hogy a nagyobb diákok majd tolakodnak. Ezért is ajánlották, hogy az ötödikes, hatodikos gyerekek inkább otthonról vigyék az uzsonnát – mondta el nekünk a szülő.

Az igazgatónő mindeddig nem hallott ilyen jellegű panaszokról, és mint mondta, ha van is a szülőknek ezzel vagy bármi mással gondjuk, esetleg bármivel kapcsolatban ötletük, véleményük, nyugodtan forduljanak hozzá, nyitott az együttműködésre.

Újvidéken padokon is

Az újvidéki Sonja Marinković Általános Iskolában is működik a földszinten egy kioszk, ahol uzsonnát lehet vásárolni, és igényelhető havonta előre befizethető uzsonna is, amit ugyancsak ebből a kioszkból kapnak a gyerekek. Ahogy azt Ács József, az iskola igazgatója elmondta, a diákok uzsonnaszünetben ugyan nem maradhatnak az osztálytermekben – és csak a napköziseknek van ebédlője – de a gyerekek elfogyaszthatják az uzsonnájukat szinte bárhol az iskola területén, az udvaron, a folyosók padjain is. Azt is megjegyezte, hogy a diákok előszeretettel rohamozzák meg a környező boltokat is.

Zentán ebédlőkben is

A zentai Stevan Sremac Iskolaközpont igazgatónőjétől, Sárosi Gabriellától megtudtuk, náluk is van lehetőség az uzsonnát előfizetni. Előre elkészül a havi menü, és ez alapján is dönthetnek a diákok a befizetett uzsonna mellett. A tanulóknak mintegy fele választja a befizetett uzsonnát, általában inkább a délelőtti váltásba járók, mert a délutániak ebéd után érkeznek az iskolába. A 3 városi iskolában van ebédlő, ahol azok is elfogyaszthatják az uzsonnát, akik otthonról hozzák, de sajnos az iskolaközponthoz tartozó két falusi iskolában, Tornyoson és Felsőhegyen csak konyha van, ebédlő nincs. A diákok itt az osztálytermekben uzsonnáznak. Az igazgatónő elmondta, a két falusi iskola esetében már pályáztak ebédlő létesítésére.