2024. augusztus 17., szombat

Egy egyedülálló lehetőség

Körúton az MNT: Vajdaság 90 iskolájában ismertetik a felsőoktatási ösztöndíjprogramot

Az elképzelések szerint karácsonyig befejezi felsőoktatási ösztöndíjprogramját ismertető körútját a Magyar Nemzeti Tanács. Dr. Korhecz Tamás elnök és az MNT hét másik tisztségviselője mintegy 90 érettségi előtt álló osztályban mondja el, hogy az MNT havi 13–16 ezer dinárral 600–800 olyan diákot támogat majd, akik hazai, állami felsőoktatási intézménybe kerülnek be az állami költségvetés terhére. Az ösztöndíjat a diploma megszerzéséig folyósítják, nem kell évente újra megpályázni, elesni az összegtől akkor fognak a hallgatók, ha évet ismételnek, illetve, ha abbahagyják a felsőoktatási tanulmányaikat. Dr. Korhecz Tamás 10 osztályba látogatott el, s mindezt utoljára személyesen pénteken a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskola 110 végzősének mondta el.

– Az MNT képletesen szólva bejárja az országot, az a célunk ugyanis, hogy közvetlenül keressük fel az érettségiző, magyar tagozatra járó diákokat Vajdaságban, hogy első kézből ismertessük a felsőoktatási ösztöndíjprogramot és átadjuk az ismertető füzetet. A közvetlen kommunikáció a legjobb módja a programismertetésnek. A visszajelzések pozitívak, remélem az eredmények is hasonlóan pozitívak lesznek. A fiatalok érdeklődők, és úgy látom, kezdik felismerni az üzenetet, hogy a tudáson, a diplomán keresztül vezet az egyetlen út az érvényesüléshez. Kezdik belátni, hogy ez az ösztöndíj is egy egyedülálló lehetőség. A korábbi nemzedékeknek nem is volt ilyen lehetőségük. Én a magam részéről befejezem a körutat, 10 osztályt látogattam meg, rajtam kívül még heten járják a terepet. Mintegy 90 osztályt keresünk fel, és karácsony előtt szeretnénk ezt a körutat befejezni – hallottuk dr. Korhecztől.

Az MNT elnöke elöljáróban szólt a diákoknak a továbbtanulás fontosságáról, majd ismertette az ösztöndíjprogramot, amely nem csupán az összeg odaítélését jelenti, hanem egyebek mellett tartalmazza az információkat is a pályaválasztási lehetőségekről. Mint hallhattuk, felkészítő műhelyeket is szerveznek Szabadkán és Zentán, és elindul egy internetes portál is, amely e-learninggel, azaz interaktív elektronikus tanulási módszerrel segíti a diákokat a felkészülésben. Majd a felvételi időszak után meghirdetik az ösztöndíjat, szeptembertől pedig szerb nyelvi felzárkóztató képzést tartanak Újvidéken, és még arról is szó van, hogy az álláskeresésben is segíti az MNT az ösztöndíjasait. Ez utóbbival kapcsolatban dr. Korhecz a következőket mondta el a diákoknak:

– Beindítunk egy munkaerő-piaci szolgáltatói rendszert, amiben mindenkinek felajánljuk, aki ösztöndíjasunk volt, az állást. És csak akkor kell visszafizetni, ha elutasítja ezt az állást, de természetesen nem kell visszafizetnie az ösztöndíjat akkor, ha nem találunk állást. Tehát segítünk abban, hogy ne csak „üresben” szerezzenek diplomát, hanem, hogy munkát kapjanak a szülőföldön.

Pénteken Joó Horti Lívia, az MNT Közoktatási Bizottságának elnöke a szabadkai Egészségügyi Középiskolában tartott ismertetőt a végzős gyógyszerész-technikusoknak és egészségügyi nővér-technikusoknak.