2024. augusztus 17., szombat

Ősztől magyar tanárképző tagozat?

A budapesti Károli Gáspár Református Egyetem a VMPE közreműködésével kihelyezett tagozatot szeretne létrehozni Újvidéken

Nappali tagozatos egyetemi tanárképzést indítana a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete és a budapesti Károli Gáspár Református Egyetem talán már a jövő ősztől. A tervek szerint elsődlegesen természettudományi szakokra lehetne jelentkezni, az előadásokat – többségében hazai tanárokkal – az újvidéki Apáczai Diákotthonban tartanák, ahol három előadóterem van. A hallgatók magyar diplomát kapnának, amelyet a későbbiekben honosítaniuk kellene.

Nagy Margittal, a VMPE elnökével beszélgettünk, aki elmondta: ha nem sikerülne megvalósítani a kihelyezett tagozat ötletét, akkor konzultációs központ működne, azaz hétvégi előadásokon és vizsgákon vehetnének részt a diákok. A konzultációs központ működtetéséhez nem kell külön engedély, mert a civil szervezet alapszabályában benne van, hogy foglalkozhat tanárok képzésével, bár az egyesület igazából nappali tagozatos képzést szeretne indítani.

– Tanárképzésre lenne szükség, hiszen vannak bizonyos szakok, amelyek esetében tanárhiányról beszélhetünk: matematika, fizika, idegen nyelv stb. Sok az olyan tanár, aki megfelelő képesítés nélkül dolgozik. Ami a mi terveinket illeti, ha találnánk vállalkozó kedvű tanárokat Vajdaságban, akkor elsősorban rájuk támaszkodnánk. Az itteni tanárokkal közösen az egyetem fogja eldönteni, hogy milyen szakok lesznek, de fennáll annak a lehetősége is, hogy a Károli Egyetem hajlandó lenne olyan programokat akkreditálni, amelyek itt, Újvidéken már léteznek. Ezt persze még nem vehetjük készpénznek, de ez is egy lehetőség, és így könnyebb lehetne a honosítás is.

Természetesen a megvalósításhoz támogatottságra is szükség van. Ahogy az elnök asszonytól megtudtuk, folynak már a tárgyalások Budapesten. Jártak már a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikai államtitkárságán is, ahol Répás Zsuzsanna helyettes államtitkárral beszélgettek. Voltak a Duna melléki református egyház kerületi püspökénél, Szabó Istvánnál, aki támogatja őket. A VMPE menedzserszerepet vállal, például tanárokat keres, akik az ügy mellé állnának.

– A jóindulat és a támogatási készség megvan, reméljük, hogy sem az illetékes minisztérium, sem a politikum sem gördít akadályokat elénk – mondta Nagy Margit. – Az a terv, hogy már ősztől megindul a képzés, de ha ez nem lehetséges, akkor egy évvel később. Belgrádban gombamód szaporodnak a nyugati országok kihelyezett tagozatai. Miért ne lehetne ilyen Újvidéken is? Fontos tudni, hogy ez nem akkreditáció, hanem egy akkreditált intézmény kihelyezett tagozatának létrehozása. Tehát az akkreditációs procedúrától is mentesülnénk.