2024. augusztus 17., szombat

Emlékezés a polihisztorra

A Szekeres László Alapítvány, az MNT és a szabadkai Városi Múzeum képviselői hétfőn megkoszorúzták Szekeres László sírját a szabadkai Bajai úti temetőben, emlékezve a kiváló régészre, aki 14 évvel ezelőtt hunyt el. Szekeres Lászlót, aki 1931-ben született, igazi polihisztornak tartották. Nemcsak régészettel foglalkozott, s így több tucat ásatást vezetett, kiállítást hozott létre, könyveket írt, szakmai összejöveteleket szervezett, hanem helytörténeti, művészettörténeti, néprajzi kérdések is érdekelték.

Már diákként bekapcsolódott a múzeumi kutatómunkába. Ljubljanában szerzett oklevelet. 1960-ban a múzeum igazgatója lett. Amikor a múzeumnak el kellett hagynia a Raichle palotát, hogy a művelődési otthonná minősített városházán kapjon helyet, Szekeres lemondott az igazgatói posztról. Ekkor a régészetnek szentelte idejét.

Ő volt a Szerbiai Régészeti Egyesület első alelnöke, a Bácsország honismereti szemle első főszerkesztője, a történelmi VMDK szervezőbizottságának szabadkai küldötte, tagja volt a VMSZ első elnökségének. 1997-ben egy könyvbemutató során agyvérzést kapott, és néhány nap múlva, december 27-én elhunyt.