2024. augusztus 17., szombat

Jön a kulturális kalauz

Alapítói, társalapító jogok átvétele, programajánló és a kiemelt jelentőségű intézményeket bemutató honlap létrehozása is szerepel az MNT jövő évi tervei között

– Sikerült meghatároznunk a kiemelt jelentőségű intézményeket, rendezvényeket és díjakat. A kulturális bizottságban nem azonnal és nem teljesen ilyen formában fogadták ezt, voltak kételyek, de az, ami győz ilyen történetekben, az az idő és az elkötelezettség. Azt mondtam, hogy mindent végig fogunk csinálni, nem fogunk csak a tömbben maradni, a kollégák nagymértékben segítették ezt a munkát, adatokkal járultak hozzá – mondta el Lovas Ildikó, az MNT művelődési tanácsosa, amikor az idei év célkitűzéseiről és a megvalósult tervekről, valamint a jövő évi elképzelésekről kérdeztük.

Milyen elvek, szempontok alapján határozták meg ezeket az intézményeket, rendezvényeket, díjakat?

– A legfontosabb elv, hogy a magyarság szempontjából kiemelt jelentőségűek legyenek. Például egy könyvtár esetében az is fontos, hogy mekkora a magyar könyvállomány, van ahol kevesebb a magyar könyv, mint kellene, de a magyarság szempontjából, a szellemiség őrzése szempontjából fontos intézmény. A nagybecskereki könyvtárban például nem biztos, hogy annyi magyar könyv van, amennyi kellene, de a jelenléte fontos, és az is fontos, hogy ott álljuk, amikor egy ilyen könyvtár sorsáról van szó. A mi hagyományaink nemcsak a magyar kultúrának, hanem a vajdasági szellemiségnek is a részét képezik, ezért nem elzárkózni szeretnénk, hanem részévé válni a szélesebb régiónak, és ami fontos: építő jelleggel részt venni, hiszen van véleményünk. Szükség van például arra, hogy a levéltárban legyen olyan szakember, aki a magyar anyagokat kezeli, és ha előfordul, hogy nincs, akkor nekünk erről legyen tudomásunk, az igazgatóbizottságban legyen emberünk, aki harcol és tesz azért, hogy ezen változtassunk. Nem önös érdekből, hanem azért, mert Európának állítólag közösen vagyunk a része.

Bővülhet még ezen intézmények, rendezvények, díjak köre? Ugyanis egyesek szerint például a Sinkó-díjnak, a muzslyai Sziveri János Művészeti Színpadnak is szerepelnie kellene a listán...

– Egyelőre nem. A kiemelt intézmények, díjak sorát lezártuk. A kiemelt rendezvények sorát is lezártuk, mondjuk két évre, két év után lehet ezt újra felülvizsgálni. Egy-egy esetben, ha a bizottság úgy dönt, még beemelünk, de azt gondolom, hogy két év az, ameddig nem volna jó változtatni, hogy lássuk, hogyan tudjuk az önkormányzatokban felhívni a figyelmet ezekre. Biztos, hogy hibáztunk is, de azt gondolom, hogy mégiscsak nagyon fontos, hogy meghatároztuk a kiemelt rendezvényeket. Nem azért mert elsőrangú, másodrangú, fontos és kevésbé fontos eseményeink vannak, hanem a rendezvények esetében, ha mi meghatározzuk, hogy a vajdasági magyar közösség számára melyek a kiemelt fontosságú rendezvények, akkor azokban az önkormányzatokban, ahol mi például nem vagyunk hatalmon, fel tudjuk hívni a hatalmat gyakorlók figyelmét arra, hogy számunkra kiemelt jelentőségű, és amikor a költségvetést tervezik, vegyék ezt figyelembe, irányozzanak elő rá pénzt. A kiemelt intézmények, rendezvények, díjak meghatározásánál ez volt a célunk, hogy az állami szervek biztosítsanak pénzt, nem az, hogy bárkit is megsértsünk. Nem az MNT-nek kell pénzelni, de nekünk kell segíteni ebben. Hogyan tudunk másként segíteni, ha nem úgy, hogy elmondjuk: ez nekünk fontos. Folyamatosan rámutatunk erre. A díjakkal kapcsolatban is voltak viták. Például a Sinkó-díj, a Szirmai-díj se került be. Nem is tevődnek fel azok a kérdések, hogy például a Kossuth-díjhoz viszonyítva kevesebb-e a Szirmai-díj. Illetve akiben igen, akkor ez a kérdés nem helyénvaló. Az a fontos, hogy minden területen legyen egy díj, ami mögött a közösségi megbecsülés áll. Nem mondtuk, hogy a Sinkó-díj vagy a Szirmai-díj kevesebbet ér, de azt gondolom, hogy aki valamelyest is jártas a kultúrában, annak nem kell elmagyarázni, hogy miért pont azok a díjak kiemelt jelentőségűek, amelyek a listára kerültek. Fontos, hogy ki merjük mondani, hogy számunkra mi a fontos, és ebből a szempontból megkerülhetetlen megemlíteni a Vajdasági Magyar Nemzeti Színház ügyét. Megszületett a döntés, hogy létrejöjjön. Nem volt egyszerű, voltak szakmai viták, de eljutottunk odáig, hogy a jövő év első harmadáig le fogjuk tisztázni, hogy milyen legyen ez a színház, olyképpen, hogy ebben minden intézményvezető egyet tudjon érteni, senki ne érezze úgy, hogy háttérbe fog szorulni.

A jövő évre vonatkozóan milyen terveik vannak?

Néhány dolgot említenék. A kiemelt intézményeknek szeretnénk egy honlapot létrehozni, amely 360 fokos szögben is be tudja mutatni az intézményeket a szöveges ismertető mellett. A kulturális turizmus szempontjából is fontos ez. A Vajdasági Magyar Művelődési Intézettel is beszéltünk már erről, és az MNT költségvetésében is megjelöltem. A jövő év nagy kihívása, az az alapítói jogok és társalapítói jogok meghatározása és lehetőség szerinti átvétele. Ezt az év közepéig el kellene végezni. Egy kulturális kalauz is indul jövő júniustól, ami Vajdaság szintjén havonta ismerteti a programokat nyomtatásban, interneten is. Erre is előirányzott pénzt az MNT.