2024. július 17., szerda

Nemcsak az álmaink, hanem útjaink is közösek

Kulturális intézmények, szervezetek találkozója Zentán

A magyar kultúra napja alkalmából megrendezett rendezvénysorozat keretében a zentai Vajdasági Magyar Művelődési Intézetben szombaton tartották meg a Kárpát-medencei ernyőszervezetek, kulturális intézmények vezetőinek és szakmunkatársainak évkezdő találkozóját.

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség által megrendezett tanácskozáson tartományunkon kívül Erdély, Muravidék, Felvidék és Macedónia magyarsága s a magyar kormány képviselői is jelen voltak. Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke, egyben a tanácskozás összehívója napilapunknak nyilatkozva elmondta, rendkívül fontosnak tartotta, hogy együtt lehettek a Kárpát-medence magyarságának a képviselői, beleértve Magyarországot is, mivel rendkívül fontos, hogy az anyaország döntéshozói meghallgassák azt, amit e kulturális szervezetek, illetve intézmények képviselnek. Dudás kihangsúlyozta, hogy talán egyedüliként a régióban a vajdasági magyarságnak egy kialakult kulturális stratégiája van, amelyre lehetséges támaszkodni.

Az évkezdő tanácskozáson a jelenlévők arról folytattak eszmecserét, hogy elsősorban anyaországi támogatással, de közösen mit is kell megvalósítaniuk. Dudás rendkívül eredményesnek ítélte meg a tanácskozást, elsősorban azért, mert a tapasztalatcsere során kiderült, hogy a jelenlévőknek nemcsak az elképzeléseik és álmaik közösek, hanem a járható utak is, amelyeken együtt indulnak el. A tanácskozáson egyébként kiderült, hogy a szervezetek és intézmények vezetőinek, szakmunkatársainak alapcélja az őseink által teremtett és megőrzött kultúra továbbvitele és fejlesztése különböző rendezvények által. Ezenkívül természetesen szóba került az anyaországi támogatási rendszer is, amelyet erőteljesnek és hatékonynak ítéltek meg a jelenlévők. Többen azonban kihangsúlyozták, hogy e támogatások célba juttatásáról azok döntsenek, akik ismeretek birtokában vannak, s ne az anyaországi, illetve az itthoni bürokraták vagy pedig politikusok.

A tanácskozáson jelen volt Beke Márton, a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumának novemberben kinevezett főosztályvezetője, aki a jelenlévőknek elmondta, hogy a bemutatkozáson kívül azért jött, hogy megkérdezze, mi lehet az a keret, amiben az EEM és a különböző régiók kulturális ernyőszervezetei és intézményei együtt tudnak működni, egyben ismertette a minisztérium főosztályának jelenlegi céljait. Beke kiemelte, hogy a minisztériumban egy kulturális stratégia készül, amelynek része lesz a közművelődési stratégia is, s ebben munkatársaival együtt nagyon fontosnak tartják, hogy ne egyfajta zárványként, külön fejezetként jelenjenek meg a határon túli szándékok, hanem a stratégia minden részében jelen legyenek.

A tanácskozás érdekes színfoltja volt a macedóniai magyarok képviselőjének jelenléte. A zentai születésű Sutus József, a Macedóniai Magyarok Teleház Szervezetének elnöke többek közt kihangsúlyozta, hogy a magyar intézmények a magyar kultúra más nemzetek felé való közvetítésében is szerepet játszhatnak. Sutus egyben elmondta, hogy a macedónoknak az elmúlt időszakban alkalmuk volt több nagyon színvonalas magyar vonatkozású eseményt megismerni.