2024. július 17., szerda

Huszonötödször is Gazdag Ág

Az oromhegyesi faluházban szombat este huszonötödik alkalommal rendezték meg a Gazdag Ág elnevezésű hagyományápoló vetélkedőt. A nagy múltra visszatekintő rendezvényen az eddigi gyakorlattól eltérően idén nem tíz, hanem tizenkét hagyományápoló egyesületet invitált meg a rendezvényt szervező helybéli Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, s így a házigazdákon és a községbeli csoportokon kívül a ludasi, a szabadkai, a tornyosi, a völgyesi, a zentai és a muzslyai hagyományápolók is részt vettek a szemlén.

Az előző évekhez hasonlóan a jubileumi Gazdag Ág is meghatározott téma köré épült fel. Idén ez a templom és az iskola volt, az ezekkel kapcsolatos eseményeket, tárgyakat stb., kellett bemutatni a kiállításon és különböző feladatok során. A csapatok ezenkívül hímzésben is versenyeztek egymással, és számított a résztvevő csapatok átlagéletkora is.

A csapatok beszámolóit, illetve az általuk elkészített kiállítást Kónya Sándor csókai néprajzkutató, Nagy Abonyi Ágnes zentai néprajzkutató, valamint a dr. Bárkányi Ildikó szegedi muzeológus bírálta el. Idén a rendezvénysorozat vándorágát megosztottan a magyarkanizsai Ozoray Árpád MME, valamint a helybeli Petőfi Sándor ME érdemelte ki. A rendezvényt a magyarkanizsai önkormányzat támogatta, a Magyar Nemzeti Tanács pedig a kiemelt jelentőségű kistérségi rendezvények között tartja nyilván az oromhegyesi szemlét.