2024. július 17., szerda

Konferencia Aracsról

Hétfőn sokan voltak kíváncsiak a Magyar Nemzeti Tanács megbízásából a zentai városháza dísztermében megtartott kétnyelvű szakmai konferenciára, amelyen a kivételes tudományos jelentőséggel és nemzetközi szempontból kiemelkedő fontossággal bíró aracsi pusztatemplom és környéke régészeti feltárásával, konzerválásával, restaurálásával, építészeti védelmével, infrastrukturális fejlesztésével, környezetének rendezésével, területfejlesztésével kapcsolatos legfrissebb eredményeket, valamint a fejlesztési és területrendezési eredményeket ismertették.

A meghívott vajdasági szakértőkön kívül több laikus, de a téma iránt érdeklődő zentai polgár is részt vett az összejövetelen. A konferencia elején ifj. Korhecz Tamás, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke (képünkön) üdvözölte az egybegyűlteket. Beszédében többek között kiemelte, hogy az MNT, mint a vajdasági magyarság demokratikusan megválasztott kulturális autonómiai testülete alkotmányos, és törvényes kötelességeként gondoskodik a vajdasági magyarsághoz köthető kulturális hagyatéknak a számbavételéről, s egyben arról is, hogy ez a számba vett és megjelölt kulturális örökség megfelelő szakmai alapokon folyamatosan bővülő ismeretanyaggal rendelkezhessen, ugyanakkor az is kötelessége, hogy ezt az ismeretanyagot minden szélesebb közönség számára hozzáférhetővé tegye. Korhecz elmondta azt is, hogy természetesen abban is szeretnének együttműködni, hogy megőrződhessen ez a kulturális örökség. Az MNT elnöke azt is kiemelte, hogy az aracsi pusztatemplomnak a magyar közösség esetében külön jelentősége van, hiszen történelmi, művészettörténeti, egyháztörténeti vonatkozásain túl nagyon komoly a szimbolikus jelentősége is. Az elmúlt évtizedekben ugyanis közösségünkben egyfajta kultusz alakult ki az aracsi pusztatemplom körül, s ezért az MNT ezt a helyzetet tudományos, szakmai ismeretanyaggal is szeretné bővíteni, s egyfajta ötvözet óhajt lenni, amely összeköti a tematikával huzamosabb ideje foglalkozó különböző intézményeket, tudósokat és szakembereket.

Az MNT elnökén kívül a találkozón jelen volt többek között Lovas Ildikó, az MNT kulturális ügyekkel megbízott tanácsosa, Pék Zoltán köztársasági képviselő, Milan Micić és Juhász Attila tartományi kulturális segédtitkárok, Milka Medić Čanak egyetemi tanár és konzervátor, valamint Törökbecse és Zenta község önkormányzatának a képviselői is.

A tudományos konferencia folytatásában ft. Bővíz László a nagybecskereki egyházmegye gazdasági hivatalának vagyonkezelője is köszöntötte a jelenlévőket. A konferencia résztvevői többek között előadást hallgathattak meg az aracsi pusztatemplom és környezete régészeti kutatásainak eredményeiről, az aracsi templom művészeti értékeiről, a műemlékvédelem régi és új elveiről. Az összejövetel szakmai résztvevői vasárnap délután személyesen is ellátogattak a pusztatemplomhoz, megtekintették a törökbecsei Művelődési Házban megrendezett Aracs című régészeti kiállítást, és találkoztak a törökbecsei önkormányzat vezetőivel is. A konferencián elhangzott előadásokat könyvben is közzé szándékozzák tenni. A zentai összejövetel ma délelőtt, a konferencia zárónyilatkozatának megfogalmazásával és elfogadásával ér véget.

Szakértők látogattak el Aracsra

 Mintegy húsz régész, építész, valamint a tartományi műemlékvédelmi intézet és magyarországi múzeumok szakemberei látogattak el vasárnap az aracsi pusztatemplomhoz. A látogatás és a háromnapos tanácskozás célja egy részletes területrendezési terv és a pusztatemplom rekonstrukciójának az előkészítése. A szakértők között vannak azok a kutatók is, akik a hetvenes években első alkalommal végeztek ásatásokat és restaurációs munkálatokat ezen a területen.

A magyarcsernyei származású Biacsi Karolina restaurátor jelenleg a kecskeméti múzeum munkatársa, ő 2009 és 2011 között tanulmányozta az aracsi templom maradványait. Elmondása szerint most azt szeretnék kideríteni, milyen szándékai vannak a tartományi műemlékvédelmi intézetnek, és hogy a terveket hogyan lehetne az aracsi pusztatemplom és a környék számára a lehető legjobb módon megvalósítani. A magyarországi szakértők több hasonló munka tapasztalatát is szeretnék megosztani vajdasági kollégáikkal. Mindenki egyetértett abban: ez a Törökbecse közelében lévő különleges helyszín megérdemli, hogy újra életre keljen, és sok látogatója legyen.