2024. július 17., szerda

A legjelentősebb színházi történések helyszíne: Szabadka

Évértékelés a Népszínház, a Kosztolányi Dezső Színház, a Gyermekszínház és a Lifka Sándor művészmozi vezetőinek részvételével

– 2010-ben a szabadkai színházak különösen eredményesek voltak, erre a szerbiai színikritika is felfigyelt, s tekintélyes színikritikusok, színházi szakemberek a legjelentősebb színházi történések helyszíneként jelölték meg városunkat – hangsúlyozta Ljubica Kiselički, a polgármester kulturális és oktatási kérdésekkel megbízott tanácsadója a szilveszter napján tartott sajtótájékoztatón. Mint kifejtette, a Kosztolányi Dezső Színház az alternatív teátrumok sorában a térségben, sőt európai viszonylatban is a legjobbak között van. A Népszínház előadásait jól fogadja a kritika, a Gyermekszínház a kedvezőtlen körülmények ellenére is szép eredményeket ért el.

A szabadkai színházak a hazai és külföldi fesztiválokról nagyszámú díjjal tértek vissza. A Lifka Sándor művészmoziban pedig januártól szeptember végéig összesen 1700 látogató volt, majd – az igazgatóváltás után – októbertől 1-jétől december végéig több mint 5000-en keresték fel a filmszínházat.

Ljubica Risztovszki, a Népszínház igazgatója azt emelte ki, hogy a magyar és szerb társulatnak 8 bemutatója volt (a kilencediknek, a Hippolyt, a lakájnak a premierjét betegség miatt néhány héttel elhalasztották, holnap tartják meg). Az előadásoknak 29 742 nézője volt. Urbán András, a Kosztolányi színház igazgatója egyebek között arról szólt, hogy a Desiré Nemzetközi Színházi Fesztiválon a szabadkai közönség 2010-ben is óriási érdeklődéssel fogadta az előadásokat, a látogatottság 100 százalék felett volt, a hazai és a külföldi médiumok is nagy számban képviseltették magukat, s – mint a szakemberek kiemelték – a rendezvény a színvonal tekintetében is nagy előrelépést tett tavaly. A 8,5 millió dináros fesztiváli költségekből 5 millió dinárt a város fedezett. Készül Béres Márta Girl show with others című produkciója, Tolnai Szabolcs pedig egy Szabadka színházi múltjával foglalkozó előadást rendez. Árokszállási S. Márta, a Gyermekszínház igazgatója megemlítette, hogy a Pelenkás színház, amelyet hároméves korig ajánlanak, úttörő vállalkozás, s az sem szokványos, hogy Zalán Tibor Rettentő görög vitézét szabadtéren mutatták be. Sajnos tavaly nem fejeződött be a Gyermekszínház épületének felújítása, de remélhetőleg az idén elkészül.

Viktorija Šimon Vuletić, a Lifka Sándor művészmozi igazgatója arról beszélt, hogy igen látogatott volt a vajdasági magyar, illetve a kortárs horvát alkotásoknak szentelt ciklusuk, az archeológiai filmek is nagy érdeklődést váltottak ki, sőt az iskolákkal is felvették a kapcsolatot, ily módon a diákok is részt vehettek olyan filmek vetítésén, amelyek a környezettudatos életmódra intenek. Szeretnének felszerelést vásárolni, hogy filmműhelyt indíthassanak fiataloknak.