2024. augusztus 17., szombat

Rózsadallam

Ősbemutató és díjátadás a magyar kultúra napjának központi ünnepségén

Az idén a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség alapította Magyar Életfa Díj at mgr. Égető Gabriella szabadkai karnagy, nyugalmazott zenetanár, Gracza Antal bácskossuthfalvi nyugalmazott zenetanár, kórus- és fúvószenekar-vezető, Karna Margit szabadkai színművész és Török István palicsi festőművész veheti át a magyar kultúra napjának délvidéki központi ünnepségén, amelyet Zentán tartanak január 14-én a Művelődési Ház színháztermében.

Az ünnepi műsor során adják majd át a szövetség Aranyplakettjét is, amelyet az idén Olsvai Imre budapesti népzenekutatónak, zenetudósnak ítéltek oda, plakettet pedig Andriga Sándor palánkai művelődésszervező, Fehér Emánuella szenttamási népzeneoktató, együttesvezető, adoroszlói népművelő házaspár, Gellér Veronika és Zoltán és mgr.Tóth Glemba Klára nagybecskereki művelődésszervező kap. A Vajdasági Szép Magyar Könyv 2010 című pályázat ünnepélyes eredményhirdetése is része lesz az ünnepi műsornak, amely 18 órakor Dudás Károlynak, a VMMSZ elnökének és ifj. dr. Korhecz Tamásnak, az MNT elnökének köszöntőjével veszi kezdetét, majd Szőcs Gézaköltőnek, a budapesti Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkárának szavait Elekes Botond Áron kabinetfőnök tolmácsolja. A Liszt-év, a Lányi- és a Kosztolányi-évforduló jegyében összeállított ünnepi műsorban ősbemutatóra is sor kerül: Verebes ErnőRózsadallam című művét Görög Noémi zongoraművész előadásában hallhatja a közönség. A folytatásban Basity Gréta adja elő Juhász Gyula Liszt Ferencemlékezete című versét, Hajvert Ákostól pedig prózát hallunk, Kosztolányi Dezső Lányi Ernő című művét, s miután Görög Noémi ismét fellépett Liszt Ferenc IX. Magyar rapszódiájával, Baracskai Judit szopránénekes és Papilion Judit zongorista előadásában Kosztolányi Üllői úti fák című, Lányi által megzenésített alkotását hallhatjuk. Az est zárószámaként Liszt Ferenc kórusművei hangzanak el az adai Musica Humana kamarakórus előadásában.

Másnap, január 15-én a Zentai Alkotóházban fél tízkor kezdődik az idei Kárpát-medencei kulturális fórum, az MNT, a VMMSZ, az Anyanyelvi Konferencia, a VMMI és a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal hagyományos találkozója a magyar kultúra napja alkalmából. A kerekasztal-beszélgetésen részt vesznek a Kárpát-medencei kulturális intézetek, művelődési ernyőszervezetek vezetői és szakmunkatársai is. Az idei találkozón folyó eszme- és ötletcsere arra keresi majd a megoldásokat, hogy hogyan lehetséges egy olyan stratégiai szemléletű, közös kulturális politika intézményes feltételeinek a megteremtése, amely alkalmas a kulturális kommunikáció problémáinak megoldását szolgáló szakmai – elsősorban közgyűjteményi, közművelődési és kutatói – programok kezdeményezésére és megvalósítására a meglévő intézmények közreműködésével, illetve fokozott mértékű bekapcsolásával a magyarságot alkotó közösségek közötti és a kifelé irányuló minél hatékonyabb kulturális kommunikáció érdekében. Bevezető előadást Elekes Botond Áron, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Kultúráért Felelős Államtitkárságának kabinetigazgatója és Pomogáts Béla, a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága Anyanyelvi Konferenciájának elnöke tart.

A rendezvény szervezője a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, társszervezői pedig a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Thurzó Lajos Közművelődési Központ.