2024. augusztus 17., szombat

Két tűz között

Az SZHP szerint törvénytelenül kiadott bizonylatokkal jutottak szálláshoz a szabadkai Közgazdasági Kar hallgatói, a kar szerint az SZHP valótlanságot állít

Bűnvádi feljelentést tett és magánpert is indított a Szerb Haladó Párt szabadkai helyi szervezetének elnöke, Ilija Maravić ellen dr. Aleksandar Grubor , a szabadkai Közgazdasági Kar oktatási prodékánja, a Szerbiai Demokrata Párt helyi szervezetének alelnöke. A feljelentést tevő szerint ugyanis nem valóságos információk szerepelnek a Szerb Haladó Pártnak a napokban kiadott közleményében.

Ez a közlemény arról értesítette a nyilvánosságot, hogy a rendőrség és az ügyészség bűnvádi feljelentést tett a szabadkai Közgazdasági Kar 106 mesterképzéses hallgatója ellen, mert törvénytelenül vették igénybe az egyetemista diákotthoni ellátást, az ugyanis csak az állami költségen tanulókat illeti meg. Az SZHP szerint az egyetemista szakszolgálat dolgozói ellen is feljelentést tett a rendőrség és az ügyészség. A közlemény arról számol be, hogy a kar bizonylatokat adott ki azt nem megillető mesterképzéses hallgatóknak arról, hogy állami költségen tanulnak, hogy ezzel a bizonylattal jogosulttá váljanak az egyetemi kolégiumban való elszállásolásra és a menzán való étkezésre. Az SZHP úgy véli, a valódi bűnös ebben az ügyben a Közgazdasági Kar és az Egyetemista Központ vezetősége (a Szerbiai Demokrata Párt és a Vajdasági Szociáldemokrata Liga tagjai), akiknek közös megegyezése volt a bizonylatok kiadása.

Dr. Aleksandar Grubor a kar oktatási prodékánja bűnvádi feljelentést tett Maravić, a közlemény aláírója ellen az ügy jogerős ítélet nélkül való kommentálása miatt, és rágalom miatt pedig magánpert indított ellene. Grubor elmondta: a közleményben leírtak nagy része nem pontos információ, és sem ő, és a szabadkai kar egyik dolgozója sem adott ki olyan bizonylatot a hallgatóknak, amely alapján törvénytelenül hozzájutnának olyan jogokhoz, ami a státusukból kifolyólag egyébként nem illeti meg őket.

– Senki sem, így az SZHP helyi szervezete sem kommentálhatja a még folyamatban lévő bírósági eljárást, hogy a nyilvánosságot bevonva hasson a bíróság munkájára. A közlemény kiadása pedig a politikai kultúra alapvető elveinek az áthágása, mert megpróbáltak olyan területre is politikát vinni, ahol annak nincs helye – nyilatkozta Grubor, aki elmondta, folyik kivizsgálás néhány hallgató ügyében, akik száma csupán negyed annyi, mint amiről szó van a Szerb Haladó Párt közleményében, de ahogy ő tudja, ez még csak kivizsgálás, nem bűnvádi feljelentés.

A rendőrség és az ügyészség még nem szolgált hivatalos információval az üggyel kapcsolatban.