2024. augusztus 17., szombat

A szülőket is meg kell győzni

Mintegy 300 vajdasági magyar diák tanul szerbül idegenyelv-tanulási módszerrel

Az idén tizenegy településen – Topolyán, Kishegyesen, Adán, Zentán, Moholon, Utrinán, Magyarkanizsán, Horgoson, Szabadkán, Hajdújáráson és Királyhalmán – mintegy háromszáz diák vesz részt a szerb nyelvi felzárkóztató képzésben, amelyet immár harmadik alkalommal szerveztek meg. Amíg a diákok a téli szünidejüket töltik, a „félidőben” Milojević Éva koordinátortól, a szabadkai Oxford nyelviskola igazgatónőjétől érdeklődtünk az idei, októberben kezdődött képzésről. Mint megtudtuk, ebben az évben már az általános iskolák harmadikosai, negyedikesei is bekapcsolódhattak a programba, így az általános iskolások száma lett a nagyobb.

A módszer a régi, vagyis az, amit e három év alatt alkalmaztak, a szerb nyelvtanítás esetében is az idegenyelv-tanítási módszert alkalmazzák a diákokkal foglalkozó tanárok, akik erre a munkára konzultációk formájában felkészítést is kaptak. Ami viszont új dolog, az két tankönyv: a Četujem, dakle postojim 6 és a Kapiram, dakle postojim 4 erre a tanévre készült el.

A diákok havi tandíja 1500 dinárba kerül, ezért kilenc hónapon keresztül heti kétszer, összesen 72 órában tanulhatnak az iskolai órákon alkalmazottaktól eltérő módon szerb nyelvet. A tankönyvekben a mindennapi élethez szükséges dolgok kaptak helyet, olyan fogalmak, amelyekkel legtöbbet találkozhatnak a tanulók. A feladatok másként alkalmazhatók azok esetében, akik jobban és azok esetében, akik kevésbé vagy egyáltalán nem tudnak szerbül. Például ez utóbbiaknál a képek még csak illusztrációk lehetnek, a szerbül valamelyest jobban tudóknál már a feladat része is. A tanév végén a tanulók írásbeli és szóbeli vizsgát tesznek

– Úgy gondolom, itt a harmadik évben már tudjuk, hogy mire is kell igazán odafigyelni, az előző évek tapasztalatait is kamatoztatjuk. Amikor a megbeszélésekre jártunk a településeken, sajnos azt is láttuk, hogy helyeként a szülőkben még mindig nem tudatosodott, hogy mennyire fontos szerbül tudni, és belátni, hogy a gyermekeiknek, akik ebben az országban éknek, az esélyegyenlőséget az szerb nyelvtudás hozhatja meg. Így a szülőket is meg kell győzni – mondta Milojević Éva, akitől azt is megtudtuk, hogy a tandíj esetében az MNT támogatása ebben az évben elmaradt, az általános iskolások esetében pedig nem is volt, mert az általános iskolások részvétele nem szerepelt az MNT elképzelésében, őket a szülők kérésére kapcsolták be a programba.