2024. július 17., szerda

Eltékozolt filmes örökség

Egy dokumentumfilm arról, hogy a politika hogyan gyakorol hatást a filmiparra, a korrupcióról, a privatizációs mesterkedésekről
www.subotica.info

A legmegrázóbb képsorok Srđan Knežević dokumentumfilmjében számomra azok, amelyek bemutatják, hogy egy péterváradi katonai hangárban hogyan rozsdásodnak, a korróziótól hogyan válnak porrá a filmtekercsek. Azok, amelyek a vajdasági filmművészet nagyjainak – Želimir Žilnik nek, Vicsek Károly nak, Prvoslav Marić nak, Petar Latinović nak – hosszú évtizedek alatt készült alkotásait őrzik. Az egykori Neoplantafilm archívumát képező felbecsülhetetlen szellemi értékek kerültek ilyen mostoha, méltatlan helyre.

Szabadkán, a Lifka Sándor Művészmoziban láttuk csütörtök este a Filmmosó központ (Centar za pranje filma) című dokumentumfilmet. A szerzőnek a szerbiai filmipar visszásságairól: a korrupcióról, a privatizációs mesterkedésekről, a politika beleszólásáról a filmkészítés- és a fesztiválok pénzelésébe olyan művészek nyilatkoztak, mint például Žilnik, Goran Paskaljević, Slobodan Šijan és mások. Belgrádban 9 mozit, köztük a belváros szívében műemlék jellegű épületekben üzemelőket is egy csomagban adtak el, s az új tulajdonost senki sem kötelezi, hogy ott filmszínház legyen. Az Avalafilm, a 30 hektáros területen fekvő filmváros, amelyet szerbiai Hollywoodnak is becéztek, ahelyett, hogy idevonzaná a külföldi filmkészítőket és a tőkét, elavult felszerelésével, lassan, de biztosan elindult az enyészet útján. A filmkészítésre leginkább politikai párthoz való tartozás szerint ítélik oda a pénzeket, egyes filmfesztiválokon még egy gyufásdoboz vásárlásáról is számla kell, más fesztiváloknál 900 ezer euróval nem számoltak el a szervezők. A Filmintézetet egy tollvonással megszüntették a politikusok, s létrehozták a Szerbiai Filmközpontot.

Egyébként is, a politika erősen beleszól mindabba, ami a filmgyártással, -forgalmazással, -népszerűsítéssel kapcsolatos. Srđan Knežević megjegyezte, a színházi életben is hasonló a helyzet, mint a filmipar terén, ez is egy dokumentumfilm témája lehetne.

A filmet a FEST-en mutatták be, de a téma érzékenysége miatt a tévécsatornák közül egyik sem vállalta, hogy a bővebb változatot sorozatként levetítse. Ám külföldi fesztiválokra van meghívása a rendezőnek. Knežević azt is elmondta, a belgrádi bemutatóra ügyészeknek, vizsgálóbíróknak is küldött meghívót, de azok nem tettek eleget az invitálásnak.