2024. augusztus 17., szombat

Az egyik szakszervezet már elkezdte

Szerbiában 232 iskolában folyik rövidített órákkal a munka, Szabadkán nem sztrájkoltak az iskolák

A négy legtömegesebb pedagógus-szakszervezet közül az egyik már hétfőn elkezdte a sztrájkot. Szerbiában hétfőn a szakszervezeti adatok szerint 232, az oktatási minisztérium adatai szerint 231 iskolában (Vajdaságban mintegy 30) kezdték meg a sztrájkot 30 perces órák tartásával a Függetlenség Szakszervezethez tartozók. A másik három reprezentatív pedagógus-szakszervezet nem lépett sztrájkba. Ha a kormány nem teljesíti a kéréseket, vagyis, ha nem születik döntés a kérések teljesítéséről, akkor péntektől, január 28-tól a Függetlenség Szakszervezet teljes munkabeszüntetésre tér át, s csatlakozik hozzájuk még két pedagógus-szakszervezet, a Szerbiai Oktatásügyben Alkalmazottak Szakszervezete és a Tanügyi Dolgozók Szakszervezetének Uniója is.

E két érdekvédelmi szervezet jelenleg nem sztrájkol 30 perces órákkal, de péntektől ők is teljes munkabeszüntetést hirdettek meg. Tehát péntektől várhatóan három pedagógus-szakszervezethez tartozó iskolák sztrájkolnak majd teljes munkabeszüntetéssel. Ekkor, 28-án a negyedik szakszervezet, a Szerbiai Oktatásügyi Szakszervezet is sztrájkba lép, de ők nem teljes munkabeszüntetéssel, hanem 30 perces órák tartásával.

Értesüléseink szerint Szabadkán jelenleg nincs sztrájk. Ahogy azt Češljar Kiss Ottíliától, a Szerbiai Oktatásügyben Alkalmazottak Szakszervezetéhez tartozó Vajdasági Tanügyi Dolgozók Független Szakszervezetének tagjától megtudtuk, ha bekövetkezik pénteken a teljes munkabeszüntetés, az Szabadkán mintegy 13 általános és középiskolát érint majd. Péntektől nem lesz teljes munkabeszüntetés a szabadkai Politechnikai Középiskolában, ők 30 perces órákat tartanak majd, mivel a Szerbiai Oktatásügyi Szakszervezethez tartoznak. A Politechnikai Középiskolában tudtuk meg azt is, hogy a kormány illetékesei és a szakszervezetek képviselői ma vagy legkésőbb holnap folytatják a tárgyalásokat.

S hogy milyen követelményeknek kellene teljesülniük a sztrájk elkerülése érdekében? A Függetlenség Szakszervezet sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a négy pedagógus-szakszervezet számításai szerint 20 milliárd dinárral kellene többet elkülöníteni a költségvetésből az oktatásügy számára, azaz 24,5 százalékkal többet, hogy a legegyszerűbb munkát végzők is megkaphassák a minimálbért, az összetettebb munkát végzők jövedelme pedig elérje a fizetések befagyasztása előtti szintet. Az előirányzott összeg 114 milliárd dinár, a szakszervezetek pedig 134 milliárdot kérnek. A pedagógusok kérik továbbá az elmúlt két évben elmaradt jubileumi díjak kifizetését és a tanügyet elhagyott dolgozók végkielégítésének kifizetését, valamint hogy kezdődjenek meg a tárgyalások a tanügyi dolgozók fizetési szorzójának módosításáról.

Ha a kérésekről nem születik megállapodás, péntektől Szerbia mintegy 1500 iskolája fog sztrájkolni.