2024. július 17., szerda

Újabb árverés február 8-án

FOLYTATÓDIK A LÁNYI ERNŐ IME KÁLVÁRIÁJA

Kedden délelőtt fél tízre tűzték ki a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület 20 székének az árverését. Mint ismeretes, a város tulajdonában levő székház lakbérhátraléka fejében foglalta le egy hónapja az alapokú bíróság egyik végrehajtója a székeket.Keddena Lányi három vezetőségi tagja, a Pannon RTV újságírója és operatőre és lapunk újságírója várta a végrehajtót, aki megállapította, hogy nem jelentkezett érdeklődő a székekre és közölte: február 8-án kerül sor a második árverésre.

Mint arról már több alkalommal is beszámoltunk, a művelődési egyesületnek tavaly mintegy 140 ezer dinárt kellett volna lakbér gyanánt fizetni. Mivel 2,5 millió dinárt fektetett be anyaországi támogatásból a Lányi a romos épület renoválásába, azért nem ennek az összegnek a duplája az éves lakbér. A 27 ezer dináros lakbérhátralék az első félévre vonatkozik (azért csak ennyi, mert a szabadkai önkormányzat egész évre 50 ezer dinárt folyósított nekik lakbérre, amit azonnal be is fizettek a Városépítési Igazgatóság számlájára). A problémát tovább mélyíti, hogy hétfőn délután megérkezett a felszólítás, hogy a tavalyi második félévre fizessenek be záros határidőn belül 63 ezer dinárt. Ezt nem tudják megtenni, mivel nincs jövedelmük, s a tagsági díjak összege ezt korántsem fedezi.

– Több beadvánnyal fordultunk a szabadkai önkormányzathoz. Kértük, mentsenek fel bennünket a bérlet fizetése alól, illetve kedvezményes bérleti díjat szabjanak ki ránk is, mint ahogyan például a médiaházak és a régi és ritka mesterségekkel foglalkozó kisvállalkozók mindössze néhány ezer dináros bérleti díjat fizetnek. Ezt akár a tagdíjakból is fedezni tudnánk. Ám beadványainkra nem érkezett válasz. Működési költségekre sem tud nekünk a szabadkai önkormányzat pénzt folyósítani, mert az csak a művelődési központokat illeti meg – magyarázta dr. Szöllősy Vágó László, a Lányi Ernő IME művészeti vezetője.

A Lányi Ernő IME tagjait nem nyugtatja meg az, amit korábban az önkormányzat illetékese kijelentett, hogy a bírósági árverés csak formalitás.

Mint Szöllősy Vágó László kedden hangsúlyozta: ha érdeklődő hiányában nem is kerülnek elárverezésre e székek, s leírják az adósságot, a kálvária akkor is folytatódik, erre példa a hétfőn érkezett újabb fizetési felszólítás. Csakis az jelentene kiutat, ha a probléma gyökerét keresnék meg, vagyis a város vezetése eltörölné számukra a bérleti díjat, illetve kedvezményes kategóriába sorolná az egyesületet.