2024. augusztus 17., szombat

Galaxisok Csantavéren

XIII. Fizika-kémia tehetséggondozó diáktábor

A tehetséggondozó diáktábor célja, hogy az általános iskolás tanulók a kötelező iskolai tananyagot kibővítve és kiegészítve új fogalmakkal ismerkedjenek meg, kísérletezzenek, a gyakorlatban is lássanak tanulságos természeti jelenségeket, illetve műszaki-technikai megoldásokat az elméleti tudás gyakorlati alkalmazása terén – volt olvasható a tegnap megnyílt XIII. Fizika-kémia tehetséggondozó diáktábor felhívásában.

Nos, a kísérletező kedvű, fizika, kémia iránt érdeklődő tehetséges hetedikes és nyolcadikos tanulók szerdától ismerkedhettek az új fogalmakkal, természeti jelenségekkel. A Genius – tehetséges diákokért mozgalom keretében megszervezett háromnapos diáktábor idején a résztvevők szakelőadásokat hallgatnak, kísérleteznek, fejtörő játékokban vesznek részt. Ahogy azt Hatala Zoltántól, a tábor helyi szervezőjétől megtudtuk, a mintegy 30 diák egyebek mellett hallhat a Nobel-díjról és a Nobel-díjasokról, a biodízelről és bioetanolról, mikrorészecskékről és galaxisokról, látványos kísérleteknek lehetnek tanúi. Természetesen a kísérletekről beszélgetni is fognak, és szó lesz arról is, hogy az ismereteket hogyan lehet felhasználni.

A tábornak idén is a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola adott otthont. Itt rendezik meg pénteken a XI. Kovács Sztrikó Zoltán Általános Iskolai Diákversenyt fizikából és kémiából.