2024. augusztus 17., szombat

Készen állnak a sztrájkra

Nem egységesen lépnek fel a pedagógus-szakszervezetek – Szabadkán péntektől 13 iskolában teljes munkabeszüntetés várható
(Illusztráció)– Az iskolák készen állnak a sztrájk megkezdésére. Nem akartunk sztrájkolni, vártunk, hátha teljesülnek a kéréseink, de úgy tűnik nem így lesz. Péntektől várható a teljes munkabeszüntetés. Erre kényszerítettek minket. Nem teszünk semmi törvényelleneset, és hiszem, hogy a követeléseink reálisak, nem is állunk el tőlük. Az év végéig 24,5 százalékkal növeljék az oktatásügyre fordított összeget. Ez a fizetésünk szempontjából is lehetőséget jelentene, hogy értéke ismét elérné a két évvel ezelőtti – azaz a fizetések befagyasztása előtti – szintet.

Valamint kérjük, hogy fizessék ki a jubileumi díjakat és a tanügyből távozók végkielégítését, hiszen az előbbit már két éve, az utóbbit másfél éve ki kellett volna fizetni. A költségvetés átütemezésével mindez megoldható lenne. Az egyetemi végzettségű tanárok 38, a főiskolai végzettségűek 35 ezer dinárt keresnek, ez pedig kevesebb mint az átlagfizetés, ami most 39 ezer dinár – mondta el Jelena Zejak, a Vajdasági Tanügyi Dolgozók Független Szakszervezete szabadkai városi szervezetének elnöke, aki sajnálja, hogy a szakszervezetek nem tudnak egységesen fellépni.

Mint ismeretes, a Szerbiai Oktatásügyi Szakszervezet nem teljes munkabeszüntetéssel, hanem 30 perces órák tartásával tiltakozik, ám ez a másik három szakszervezet szerint valójában nem is sztrájk.

A szakszervezet szerint tehát a 30 perces órák tartása nem minősül sztrájknak, csak a teljes munkabeszüntetés. Az érdekvédelmi szervezet szerint viszont az iskolaigazgatók mindezt másként látják, megfélemlítik a dolgozókat, és a szakszervezet értesülései szerint az igazgatók tegnap megbeszélték, hogy fegyelmi eljárást indítanak azok ellen a dolgozók ellen, akik teljes munkabeszüntetéssel sztrájkolnak. Az igazgatók mindezt cáfolták. Az általunk felkeresett szabadkai általános iskolában elmondták, szó sincs semmilyen megállapodásról az igazgatók között fegyelmi eljárás indításáról, ám hangsúlyozták, hogy a vonatkozó törvény szerint a teljes munkabeszüntetés nem megengedett, hanem csak a rövidített órákkal való tiltakozás. A pedagógus-szakszervezetben elmondták, bár nem valószínű, hogy elbocsátásokra sor kerül, de ha ez mégis felvetődne, a szakszervezet védeni fogja a tagságát.

A teljes munkabeszüntetés Szabadkán összesen 13 iskolát, 8 általános iskolát (Szent Száva, Ivan Milutinović, Kizur István, Jovan Jovanović Zmaj, Október 10., Miloš Crnjanski, a nagyfényi Pionir és a csantavéri Hunyadi János) és 5 középiskolát (Ivan Sarić Műszaki Iskola, Vegyészeti-technológiai Iskola, Egészségügyi Középiskola, Svetozar Marković Gimnázium és Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium) érint, két általános iskolában és egy középiskolában pedig pénteken 30 perces órákkal sztrájkolnak majd, mert ezek dolgozói a Szerbiai Oktatásügyi Szakszervezet tagjai.

Teljes összeget!

Másfél éve kér tárgyalást a város vezetőségével a Vajdasági Tanügyi Dolgozók Független Szakszervezete szabadkai városi szervezete a tanárok útiköltségével kapcsolatban. Mint hallhattuk, most sikerült asztalhoz ülniük, egy beszélgetés tehát már lezajlott, s mivel nem született megoldás, a következő megbeszélést február 10-én tartják. A szakszervezet azt kéri, hogy az utazó tanároknak a buszjegy teljes árát fizessék ki, ha készpénzt igényelnek. Jelenleg ugyanis azok, akik a jegy helyett a pénzt kérik, a jegy árának 75 százalékát kapják meg. Ha nem sikerül megegyezniük, a szakszervezet bíróságra viszi az ügyet.

Követelés: 18,5 százalékos fizetésemelés

A Szerbiai Oktatásügyi Szakszervezet – amely péntektől nem munkabeszüntetést, hanem 30 perces órák tartását jelentette be – új követelést juttatott el a kormányhoz: 18,5 százalékkal növekedjen idén az oktatásügyben a fizetés. Mint Branislav Pavlović szakszervezeti elnök mondta, a ígéretek szerint a kormány a jubileumi díjakat és a tanügyből távozók végkielégítését az év végéig kifizeti. Szerinte a tárgyalásokon nem fog megegyezés születni péntekig, úgyhogy ők 28-án elkezdik a törvényes sztrájkot, mert a vezetőségük még nem döntött a munkabeszüntetéshez való csatlakozásról.