2024. július 17., szerda

Késnek a köztársasági költségvetésből való pénzátutalások

A SZABADKAI NÉPSZÍNHÁZ ÉPÍTÉSE Még nem alakult meg a szakemberekből álló bizottság, amely felállításáról októberben döntött a városi képviselő-testület

December közepén a szabadkai Gyermekszínház felújított nagytermének ünnepélyes átadásán Saša Vučinić polgármester azt jelentette ki, hogy a kultúra terén a következő feladat, amelyre összpontosítanak, a Népszínház épületének befejezése lesz. Oliver Dulić környezetvédelmi és területrendezési miniszter ezen az ünnepségen pedig egyebek között azt mondta, a Népszínház épületének befejezése nemcsak a város, a tartomány és a köztársaság számára lesz kihívás, hanem Európa számára is. A szabadkaiak kulturális igényei nagyok, de az elsődleges tervekben ezekhez képest a színház épülete túlméretezett volt. Ám most nem ezzel kell foglalkozni, hanem sokkal inkább azzal, hogy együttes erővel befejezzék a színházépület rekonstrukcióját. E nyilatkozatok nyomán arra lehetett számítani, felgyorsulnak az események, de nem ez történt.

Reméljük, az Oliver Dulić vezette minisztériumtól is a törvényes határidőn belül választ kapunk a Népszínház építésével kapcsolatban eljuttatott kérdéseinkre. A Tartományi Nagyberuházási Alaptól viszont megérkeztek a feleletek. Mint a hozzánk eljuttatott válaszban olvasható: döntés van arról, hogy a szabadkai Népszínház részletes tervére, rekonstrukciójára és építésére mintegy 312 millió 458 ezer dinárt fizet majd ki a tartományi alap. Az építkezés a kivitelezési terv módosítása miatt is áll. A Tartományi Nagyberuházási Alap az elvégzett munkálatokért közvetlenül a kivitelező számlájára küldi a pénzt. A Népszínház mint beruházó által küldött pénzügyi jelentésében arról tájékoztatta a Tartományi Nagyberuházási Alapot, hogy a kivitelezővel szembeni 26 millió 787 ezer dinár tartozásból 19 millió 408 ezer dinár az építési költségekre vonatkozik, és 7 millió 380 ezer dinár a tervezésre és felügyeletre. A Tartományi Nagyberuházási Alap azért késik a kifizetéssel, mert a köztársasági költségvetésből való pénzátutalások késnek, s emiatt a tartomány sem tudta kiegyenlíteni tartozásait.

Dr. Danijel Kukaras, a színházépítési szakcsoport koordinátora elmondta, hogy még a színház jelenlegi állapotának fenntartásának a finanszírozásával is gondok vannak.

– Arra számítottunk, hogy a Tartományi Nagyberuházási Alap kifizeti a tartozásokat a jelenlegi kivitelezőnek, és hogy ez majd teret nyit a következő munkálatok megkezdésére. Nem reménykeltő az a tény sem, hogy gondjaink vannak a színházépület védelmének pénzelésében is – mondta Kukaras. ( Mint arról nemrégiben lapunkban olvashattak, fizetni kell az éjjeliőrt és azokat a karbantartókat is, akik egyfolytában pumpálják ki a vizet a félkész épület pincéjéből, ha befejezhették volna a megkezdett munkálatokat, erre nem lenne szükség ).

November közepén Saša Vučinić polgármester azt nyilatkozta lapunknak, hogy tárgyalásokat folytatnak majd még abban a hónapban annak a bizottságnak a megalakulásáról, amelynek a Népszínház áttervezésére a tervfeladatokat kellene elkészítenie, de a testület azóta sem alakult meg.

– Kérdezősködtünk a bizottság megalakulásáról, de még nem kaptunk választ. Feltételezem, hogy az ünnepek miatt késnek a felelettel. Javasoltuk, hogy a leendő testületnek tagja legyen a Műemlékvédelmi Intézet egyik dolgozója, és ajánlottunk valakit a koordinációs csoportból is, a többi tagról az önkormányzat dönt – nyilatkozta Kukaras.