2024. augusztus 17., szombat

Röppentyűk és egyéb kísérletek

Az i dén is sikeres volt a Kovács Sztrikó Zoltán általános i

18 csapat mutatta be kísérletét pénteken a XI. Kovács Sztrikó Zoltán általános iskolai fizika-kémia diákversenyen. A csantavéri Hunyadi János Általános Iskola tornatermében elhelyezett padokra ragasztva olyan izgalmas munkacímeket találtunk, mint a Röppentyűk, A varázslat titka nem más, mint fizika, A tökéletes egyensúly, Kalandozásaink a levegő birodalmában, A hőtágulás és egyebek. A Vajdaság különböző településeiről érkezett csapatagoknak tíz percük volt arra, hogy ismertessék és bemutassák a fizikai vagy kémiai kísérletet az Édes Katalin, Szórád Endre és Muhi Béla tanárok alkotta zsűri előtt.

A verseny a XIII. fizika-kémia tehetséggondozó diáktáborhoz kapcsolódik, amely háromnapos tábor, szerdán kezdődött és amelyet – csakúgy mint a versenyt – a Genius – a tehetséges diákokért mozgalom keretében szerveztek meg a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületével. Muhi Béla fő szervezővel a verseny napján beszélgettünk.

– Célunk, hogy felkutassuk, felismerjük a tehetséges diákokat, és segítsük a tehetségnevelést – mondta Muhi, aki az elmúlt évek eredményeiről is szólt: – Több mint egy évtizedes tapasztalatunk van. Sikerült mozgósítani a tanárokat, hogy foglalkozzanak a diákokkal, készítsenek versenymunkákat, főleg kísérleti jellegű szakmunkákat velük. A versenykiírás úgy szól, hogy dolgozatot kell írni és ezt beküldeni, majd a helyszínen kell megvédeni a munkát, posztert készíteni és bemutatni a kísérletet. Vannak olyan egykori diákjaink, akik ma már egyetemet végzett szakemberek a természettudomány területén. A természettudományos, műszaki utánpótlás kinevelésében próbálunk segíteni.

A kérdésre válaszolva, hogy hogyan lehet, hogyan kell felfedezni a gyerekeknél a tehetséget, Muhi Béla elmondta, gyakorlatilag mindenféle válogatás nélkül az értelmes, okos gyerekeket tehetségnek kell neveznünk és foglalkozni kell velük.

– Mindenkiben megvan valami iránt az érdeklődés, ezt kell megpróbálni megtalálni. Valakinek a motorikus képességek, a mozgás megy jobban, mások a matematika vagy a műszaki dolgok iránt érdeklődnek. A tanárnak, a szülőnek, a társadalomnak az a feladata, hogy minél sokoldalúbban mutassa meg a fiataloknak a világot, az eseményeket, történéseket, hogy a gyerekek imitt-amott úgynevezett csúcsélményben részesülhessenek és ebben a területben megkapaszkodva kibontakozhat a tehetségük. Az a feladatunk, hogy ne hagyjuk elkallódni a tehetségeket, keressük meg a diákokban a rejtett vagy az éppen nagyon is nyilván való tehetséget, és adjunk lehetőséget a megmutatkozásra például ilyen versenyeken is!