2024. augusztus 17., szombat

Nyolc könyvtár a Márai-programban

317 magyar nyelvű könyvvel gazdagodott a szabadkai Városi Könyvtár a Márai-programnak köszönhetően

800 ezer forint értékű könyvcsomaggal gazdagodott a szabadkai Városi Könyvtár a Márai-programnak köszönhetően. A 680 magyarországi és határon túli könyvtárat felölelő könyvtártámogatási programot a Nemzeti Kulturális Alap indította el tavaly a Nemzeti Erőforrás Minisztérium döntése értelmében. A meghívásos alapon működő projektum célja az, hogy az értékes magyar nyelvű könyvek eljussanak a könyvtárakba és ezáltal az olvasókhoz. A program megvalósítására a Nemzeti Kulturális Alapon belül két ideiglenes szakmai kollégium jött létre, a Márai Irodalmi Ideiglenes Kollégium és a Márai Tényirodalmi Ideiglenes Kollégium. A könyvkiadók ajánlhatták a könyveiket, 60-60 címet az irodalmi és a tényirodalmi listára, azokból a könyvekből, amelyekből legkevesebb 200 példánnyal rendelkeznek. A pályázóknak a kiskereskedelmi árhoz képest legalább 25 százalékos engedményt kellett vállalniuk. A felajánlott művekből a két testület állította össze a könyvlistát, s erről választhattak könyveket a könyvtárak.

Vajdaságban 8 könyvtárnak volt erre lehetősége: a szabadkai, a zentai, a topolyai, a magyarkanizsai, az adai, a csókai, a kishegyesi könyvtárnak és az újvidéki Magyar Tanszék könyvtárának. Ahogy azt Ágoston Pribilla Valériától, a szabadkai Városi Könyvtár igazgatóhelyettesétől megtudtuk, a szabadkai intézménybe egyaránt érkeztek tényirodalmi és szépirodalmi művek is, a gyerekek és a felnőttek sem maradtak új könyvek nélkül. Miután elvégzik az állományba iktatást, az olvasók egyebek mellett olyan könyvekkel találkozhatnak, mint A magyar költészet antológiája, A magyar dráma antológiája, A magyar novella antológiája, forgathatunk filozófiai, pszichológiai témájú könyveket, a gyerekek zenetörténetről, magyar népi hangszerekről, a Bibliáról is találnak olvasnivalót, a házi olvasmányok állománya is megújult, kortárs szépirodalmi művek kerülnek a polcokra, és hangoskönyvek is kölcsönözhetőek lesznek. Mint halhattuk, ez utóbbit, a hangoskönyveket egyre inkább felfedezik az olvasók.

Az igazgatóhelyettes szerint ez a program egy nagyszerű lehetőség a könyvállomány bővítésére, és köszönet illeti Magyarország belgrádi nagykövetségét a könyvek eljuttatásában nyújtott segítségéért.