2024. augusztus 17., szombat

A Népkör krónikása

Dr. Szöllősy Vágó László „Hagyományok büszke őre...” című könyvének bemutatójával ünnepelte a magyar kultúra napját kedden este a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ.

A képeskönyv a Népkör 140 éves jubileumára készült, ami tulajdonképpen olyan lenyomat, amelyet a múlt ihletett, de a jelennek szól – mondta el a szerző, aki számára – zenész (is) lévén – a legizgalmasabb időszak az volt, amikor 1942-ben az országos kórusversenyen kiemelkedően szerepelt a Népkör kórusa. Hangsúlyozta, a könyv valójában hármuk munkája, mert nem vállalta volna el a megírását, ha nem kap ehhez olyan munkatársakat, akikben teljesen megbízik: Sutus Áron amellett, hogy lektorált, a könyv egyik fejezetét is megírta, Kanyó Ervin pedig a kötet felöltöztetője volt a könyv műszaki, grafikai szerkesztőjeként. Sajnos a képekkel gazdagon illusztrált könyvből nem derül ki, hogy melyik képet ki készítette, ugyanis ezek szerzőit nem tüntették fel. A kiadvány megjelenését a Bethlen Gábor Alap támogatta.

A könyvbemutatót zenei műsor kísérte. Szécsi Zsolt Lakodalom Horgoson című könyvének cd mellékletéből adott elő részleteket a Juhász zenekar Farkas Árpád horgosi vőfély közreműködésével.