2024. augusztus 17., szombat

Piaci körséta magyar faluban – szerbül

A szerb nyelvi tudás fejlesztéséért próbál tenni a csantavéri iskola – Két épület szorul felújításra az oktatási intézményben

(Molnár Edvárd)

Jelenleg 713 diák tanul (mintegy 100-an szerb tannyelven, a többiek magyarul) a csantavéri Hunyadi János Általános Iskolában. Az iskolához tartozik az óvoda is, ahol 160 növendék van.

A karbantartást megnehezíti, hogy hét objektumban folyik a tanítás, és szükség lenne két pavilon teljes felújítására: tetőcserére, szigetelésre, nyílászárók cseréjére... Ezek az épületek ugyanis a 60-as évek közepén épültek, és nem erre az éghajlatra tervezték, a hideg megviseli őket. Két éve már pályáztak a Tartományi Nagyberuházási Alapnál, de a pénzt nem sikerült megkapniuk. A felújítás tehát várat magára. Pedig jó lenne mielőbb elvégezni, mert ahogyan azt Szedlár Erika igazgatónő elmondta, tavaly télen bizony arra is volt példa, hogy 12-13 foktól nem tudták melegebbre felfűteni a tantermeket. Az egészségügyi felügyelőségtől is érkezett felszólítás, hogy el kell végezni a felújítást, és amennyiben ennek nem tesznek eleget, büntetésre számíthatnak. Az iskolának viszont nincs meg az anyagi fedezete egy ilyen beruházásra. A négy tanterem, a fogorvosi rendelő, a tanári és az irodák, az informatikaterem felújítása 25 millió dinárba kerülne, és ezzel 423, ezekben az épületekben tanuló felsős diák körülményei javulnának.

Az iskola felszereltsége szolid, de kielégítő az igazgatónő szerint. Igyekeznek pályázatokon részt venni, számítógépekkel ellátni az intézményt, most van folyamatban, hogy az informatikaterem és a műszaki terem mellett a tantermekbe is kerüljenek számítógépek. Az iskolának modern interaktív táblája is van. Amire nagyon büszkék: a csantavéri iskola kiváló akkreditált tehetségpont. Vajdaságban az elsők között kapták meg ezt a minősítést.

– Több tehetségterületen foglalkozunk a diákjainkkal: természettudományok, néphagyományok ápolása, van egy versmondó műhelyünk, a sakkozókkal is foglalkozik egy tanár és drámaszakkör is működik. Ezek nem csak iskolai szakkörök, hanem a diákok és a tanárok a szabadidejükből áldoznak időt és energiát ezekre. A tanárok nagyon lelkiismeretesek, a téli szünetben szinte minden nap dolgoztak a gyerekekkel, készültek a versenyekre. Komoly munka folyik. Zenei tehetségeink is vannak, ők bejárnak a Szabadkai Zeneiskolába. Volt egy próbálkozás, hogy a zenede kihelyezett tagozata itt létrejöjjön, de ezt nem sikerült megvalósítani anyagiak hiányában. Éppen a pénztelenség miatt sajnos vannak olyan gyerekek, akik elkallódnak, mert a szülők nem tudják felvállalni a zenedébe járás költségeit, és mi sem tudunk sajnos útiköltséget biztosítani – mondta Szedlár Erika.

A csantavéri gyerekek zöme tehetséges és szorgalmas, de az is hírlik róluk, hogy a szerbtudásuk bizony hagy kivetnivalót maga után. A probléma megoldásán dolgoznak az iskolában.

– Jók a visszajelzések, a diákjainak továbbtanulnak, sokan mennek gimnáziumba, a két tehetséggondozó gimnáziumba, Zentára és Szabadkára is, de elég sokan elmennek Magyarországra tanulni, és ez pontosan a szerb nyelv miatt történik. Hogy mit próbálunk tenni? Az iskolánknak van egy fejlesztési terve, és ebben prioritást élvez a szerb nyelv, mint nem anyanyelv oktatásának fejlesztése, hogy más módszerekkel tanítsanak a tanárok. Készítettünk a nyolcadikosok körében egy felmérést. Lesújtó lett az eredmény, mert sajnos túlélési szinten sem tudtak a gyerekeink szerbül. Ez elgondolkodtatott bennünket, hogy mit is tehetnénk. A tanáraink egy része nyugdíj előtt áll, ők már nemigen vehetőek rá a szemléletváltásra. Viszont van egy fiatal kolléga, Kiss József, aki az alsósokat tanítja, és immár harmadszor szervez tábort a diákoknak délelőtti foglalkozások formájában. Kivitte a gyerekeket a piacra, elmentek a cukrászdába, bevásároltak szerbül... A csantavériek anyanyelvi környezetben élnek, szerb szót nemigen hallanak, a szülők sem tudnak szerbül, és ez nagy hátrány. Próbálunk tenni e probléma megoldásért, de ez egy hosszabb folyamat – hallottuk az igazgatónőtől, aki elmondta, hogy a második félév is komoly munkával telik majd. Házigazdái lesznek a magyar nyelvhelyességi versenynek márciusban, és képviseltetik magukat a különböző versenyeken. Tervben van, hogy a speciális nevelési igényű gyerekek számára is megszerveznek egy találkozót, mert nemcsak a tehetségekre, hanem a speciális igényű diákokra is igyekeznek figyelni.