2024. augusztus 17., szombat

Budapest tudjon rólunk!

A szabadkai Népszínház Magyar Társulata három előadással vendégszerepel a József Attila Színházban





Két alappilléren áll a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának vendégjáték-sorozata: egyrészt sikeres pályázat útján, másrészt meghívásnak köszönhetően február 6-án, 7-én és 8-án három előadást visznek a budapesti József Attila Színházba, az Aska és a farkas t, a Cseresznyéskert et és a Nórá t.

– Minden évben megjelenik egy minisztériumi pályázat, a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma pályázata, amely előadások utaztatását célozza meg, ezen nyertünk két előadás utaztatására való lehetőséget, e két előadás a Cseresznyéskert és a Nóra. Ehhez csatlakozott az Aska és a Farkas című produkciónk, amelyet ugyancsak a József Attila Színházban játszunk majd, ez viszont a budapesti Égtájak Iroda meghívásának köszönhető. Az Aska és a Farkas a Határon túli magyar színházi estek keretében zajló előadássorozat része lesz – tudtuk meg Mezei Zoltán társulatvezetőtől, akit arról is kérdeztünk, hogy miben látja az ilyen vendégjátékok jelentőségét, amikor fővárosi, jelentős színházban játszhatnak.

– A magyar színjátszásban tudunk így részt venni, a részévé válni. A magyar színházi szakma számon tud bennünket tartani, és nyomon tud minket követni, mert vannak olyan kritikusok, akik leutaznak sokszor Szabadkára megnézni egy-egy bemutatót, előadást, de java részüknek nincs erre ideje, nem tudja, vagy esetleg nem akarja ezt megtenni, ám így a szakma és persze a közönség is láthatja a határon túli produkciókat. A határon túliságnak van sajátságos íze, sajátságos illata, amit én mindenképpen erényként tartok számon, de akkor is jót tesz, hogy ha a határok olykor áttetszővé válnak, például ilyen rendezvények, ilyen vendégjátékok alkalmával, amikor nem arról van szó, hogy van a határon túli és van a magyarországi magyar színjátszás, hanem magyar színjátszás van. Persze nem az az elsődleges szempontunk, hogy Budapestnek kell megfelelni, nem olyan attitűddel készülnek az előadásaink, hogy na, azért csináljuk, hogy a budapesti, a magyarországi kritikusoknak megfeleljünk, erről szó sincs, mert nem Budapest felé kell bizonyítani, de úgy gondolom, nagyon fontos, hogy Budapest mint magyar színházi központ tudjon rólunk, tudja, hogy hol tartunk, mit csinálunk... Nagyon fontosnak tartom, hogy itt most nemcsak egy előadásról van szó, hanem a munkánk keresztmetszetét mutathatjuk be.