2024. július 17., szerda

Évkezdés a szabadkaiak jegyében

A békéscsabai Jókai Színházban a januári premierek szabadkai szerzőhöz, rendezőhöz, színészekhez, zeneszerzőhöz kapcsolódnak
Az öreg hölgy látogatása (jokaiszinhaz.hu)

A békéscsabai Jókai Színházban a 2012-es év a szabadkai művészek, alkotók jegyében kezdődött. Két hete volt a Csörte című előadás bemutatója, amely a szabadkai Brestyánszki Boros Rozália műve alapján készült, az előadásban játszik a szabadkai származású Liszi Melinda és Katkó Ferenc, aki több éven át volt az észak-bácskai város magyar színházi társulatának tagja. Egy hete volt Békéscsabán Az öreg hölgy látogatása című előadás bemutatója, amely rendezője, Kovács Frigyes és zeneszerzője, Matlári Miklós is szabadkai, egyik főszereplője, Nomád Földi László pedig csantavéri. E szabadkai ,,vonatkozások” kapcsán beszélgettünk Fekete Péterrel, a békéscsabai Jókai Színház igazgatójával.

– Földrajzilag a békéscsabai Jókai Színház 3 ország határán fekszik. Ezért tartjuk fontosnak, hogy együttműködjünk a határon túli magyar színházakkal. Jók a kapcsolataink az Újvidéki Színházzal, a szabadkai Népszínházzal, a temesvári és a nagyváradi teátrummal is. Ez, hogy 2012 első két előadása Szabadkához kapcsolódik, talán véletlen, de talán annak tudható be, hogy 2 éven keresztül vissza-visszajártam Szabadkára, és személyes művészi kapcsolatba kerültem szabadkai színészekkel és más színházi alkotókkal – hallottuk Fekete Pétertől (aki a szabadkai Népszínház Magyar Társulatánál 2004-ben a Kés a tyúkban, 2006-ban az Emma című előadást rendezte).

Mint már említettük, e két produkcióban sok a szabadkai kapcsolódás: január 6-án volt a Csörte bemutatója, Fekete Péter rendezésében. A mű szerzője Brestyánszki Boros Rozália,a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának dramaturgja, az előadásban játszik a szabadkai születésű Liszi Melinda (akiről néhány évvel ezelőtt még mint a szabadkai Csáth Géza Művészetbaráti Kör szavalójáról írtunk). Az előadás szereplője Katkó Ferenc is, aki több éven át a szabadkai Magyar Társulat színésze volt. A Kovács Frigyes által rendezett Az öreg hölgy látogatása című előadás bemutatója január 13-án volt a békéscsabai színházban. A rendező és az előadás zeneszerzője, Matlári Miklós egyaránt szabadkaiak, az egyik főszereplő, Nomád Földi László pedig csantavéri származású.

– Most jövők épp Az öreg hölgy látogatásáról, az előadás végén állva tapsolt a közönség, annak ellenére, hogy egy nehéz darabról, egy Dürrenmatt-drámáról van szó, nagyon jól fogadta a közönség – jegyezte meg telefonbeszélgetésünk alkalmával Fekete Péter igazgató.

Kérdésünkre, hogy mikor látjuk a Csörtét és Az öreg hölgy látogatását Szabadkán, Újvidéken, Topolyán, Zentán vagy más vajdasági településen, Fekete Péter elmondta, épp e napokban bízta meg két kollégáját, kezdjék el a szervezést, hogy tavaszra a délvidéki közönség is lássa ezeket az előadásokat.

Azt is megkérdeztük, mikor jön Fekete Péter Vajdaságba rendezni.

– A szabadkai Népszínház szerb társulata 3éve hívott, hogy rendezzek náluk, igent mondtam, de elfoglaltságaim miatt nem tudtam eleget tenni ennek a felkérésnek. A Jókai Színházban egy-egy darabot színpadra állítok, de külső rendezést nem tudok vállalni, mert a színházigazgatói megbízatásom mellett főszerkesztője vagyok a Magyar Teátrum című lapnak, elnöke vagyok a Vidéki Színházigazgatók Egyesületnek, most miniszteri biztosként a megyei színházak átadását-átvételét felügyelem. Szívesen rendeznék Szabadkán, de egyelőre kevés esélyét látom, hogy időt tudok erre szakítani – hallottuk Fekete Pétertől.