2024. augusztus 17., szombat

További 78 iskola csatlakozott a sztrájkhoz

Az oktatási miniszter a sztrájk felfüggesztésére szólította fel az oktatásügyi dolgozókat – Újabb tárgyalások legkorábban szerdán lehetnek
Miodrag Skrobonja , a Szerbiai Tanügyi Dolgozók Uniójának elnöke bejelentette: hétfőn további 78 iskola csatlakozott a megmozduláshoz. A három legtömegesebb pedagógus-szakszervezet adatai szerint hétfőn 742 iskola sztrájkolt teljes munkabeszüntetéssel, és 501 intézményben folyt tanítás rövidített órákkal. A minisztérium adatai szerint viszont 478 iskolában nem volt hétfőn tanítás (és ez szerintük csak kettővel több a pénteki adatoknál), 773 iskolában pedig a törvényileg megengedett 30 perces órákkal tiltakoztak. Žarko Obradović oktatási miniszter az eltérő adatok kapcsán hangsúlyozta: a minisztérium adatai teljesek és érvényesek.

A következő megbeszélés legkorábban szerdán várható, Mirko Cvetković kormányfő ugyanis most Brüsszelben van. Az oktatási minisztérium közleménye szerint Žarko Obradović tárcavezető a munkabeszüntetés felfüggesztésére szólította fel a tanügyi dolgozókat. A közleményben olvasható, hogy a kormány és a minisztérium kész a további tárgyalásokra a pedagógus-szakszervezetek képviselőivel, mert ez a helyzet mind a gyerekek, mind a szülők, mind a dolgozók számára hátrányos, legfőképpen pedig a végzősök számára elfogadhatatlan, hiszen nekik ebben a félévben kell felkészülniük a záróvizsgára, az érettségire. A kormány és az oktatási minisztérium állásfoglalása szerint az oktatásügyi dolgozók a közszférában tervezett fizetésemeléssel összhangban kaphatnak béremelést. A 24 százalékos fizetésemelés, amennyit a tanárok és a tanítók követelnek, nem reális, teljesítése pedig az infláció növekedését és makrogazdasági instabilitást idézne elő, ami súlyos következményekkel járó gazdasági káoszt eredményezne.

– A kormány arra törekszik, hogy hamis adatokat adjon a sztrájkról, és érezhető a pedagógusokra gyakorolt nyomás is. Az is gond, hogy a Szerbiai Oktatásügyi Szakszervezet nem csatlakozott

a három szakszervezet követeléseihez, ez ugyanis segíti a nyomásgyakorlást. A fizetésmegvonásról szóló fenyegetések nem jelentek meg írásos formában, s addig mindez csak szóbeszéd, nem hivatalos értesülés – nyilatkozta lapunknak Zdravko Kovač, aSzerbiai Tanügyi Dolgozó Szakszervezetének főtitkára, aki elmondta: tartományi szinten a szakszervezetükhöz tartozó iskolák közül tegnapi adatok szerint 119-ben egyáltalán nem dolgoztak, 46-ban pedig többnyire rövidített, 30 perces órák folytak. – A követeléseinktől nem állunk el, a kormánnyal történő következő megbeszélésen is azt várjuk, hogy teljesítsék a kéréseinket.

Jovo Gavrić, a Szerbiai Oktatásügyi Szakszervezet vajdasági bizottságának elnökétől megtudtuk, ami az ő érdekvédelmi szervezetüket illeti, Vajdaságban 200 iskolában van sztrájk valamilyen formában. Mint mondta, azokban az intézményekben, ahol kevesebben vannak az ehhez a szakszervezethez tartozó dolgozók, a többségi szakszervezet munkabeszüntetési módja szerint alakul a helyzet, amelyikben pedig a Szerbiai Oktatásügyi Szakszervezet dominál, ott 30 perces órák vannak. Gavrić hangsúlyozta: továbbra sem fognak a másik három szakszervezet követeléseihez társulni, ők ezután sem 20 milliárd dinárt kérnek, hanem 4 milliárd 365 millió dinárt, ami 8,56 százalékos emelést jelent vagy egy fizetésnyit, azaz a 13. fizetést.