2024. augusztus 17., szombat

Még többen bekapcsolódtak

PEDAGÓGUSSZTRÁJK --Diana Dragutinović pénzügyminiszter: esetleg még 4 milliárd dinárt lehetne találni – Živanović: a kormány komolytalanságát bizonyította be

Ismét nőtt a sztrájkolók száma. Még mindig akadtak olyan iskolák, amelyek dolgozói tegnap csatlakoztak a tiltakozókhoz. A szakszervezetek szerint azonban még mindig nincsenek elegen, Tomislav Živanović, a Függetlenség Szakszervezet elnöke hangsúlyozta, a szakszervezetek azt várják, hogy további iskolák vegyenek részt a megmozdulásban.

Mint ismeretes a négy legtömegesebb pedagógus-szakszervezet közül három azt követeli, hogy a költségvetésből 20 milliárd dinárral többet fordítsanak az oktatásügyre. Živanović elmondta, a kormány komolytalanságát bizonyítja Diana Dragutinović pénzügyminiszter kijelentése, miszerint a költségvetésben esetleg még 4 milliárd dinárt lehetne találni az előirányzott 6 milliárd mellé.

– Miért most beszélnek erről? Hogyhogy ezt a pénzt nem irányozták elő korábban? Hogy lehetséges, hogy most így hirtelen el tudják ez a pénzt különíteni? – tette fel kérdéseit a szakszervezeti elnök.

A minisztérium adatai szerint tegnap 479 iskolában szünetelt a tanítás, 817 tanintézményben pedig rövidített órákat tartottak. A szakszervezetek szerint országos szinten kedden az 1804 iskolából 1427 sztrájkolt: 635 teljes munkabeszüntetéssel, 792-ben pedig 30 perces órákkal folyt a tanítás. Žarko Obradović oktatási miniszter tegnap ismét felszólította a tanügyi dolgozókat, hogy hagyják abba a sztrájkot, a szakszervezetek pedig ismét elmondták, hogy nem állnak el a követeléseiktől.

A szakszervezetek még várják a minisztertől a tárgyalások folytatására szóló hivatalos meghívót. A további megbeszélésekre – nem hivatalos információk szerint -- esetleg már szerdán kerülhet sor.