2024. július 17., szerda

Sztrájk a kulturális intézményekben is

Az egyik szakszervezet 18, a másik viszont 20 százalékos fizetésemelést követel erre az évre

A szerbiai kulturális intézmények közül 49 sztrájkol. Zoran Đuričić, a kulturális intézményekben dolgozók független szakszervezetének elnöke kedden azt nyilatkozta lapunknak, a múlt héten egy órát, ezen a héten pedig két órát sztrájkolnak. Azt követelik, hogy az év végéig 20 százalékkal emeljék meg a fizetésüket, és szülessen új megállapodás a béreikre vonatkozóan. Másrészt viszont nem véletlenül kezdték meg munkabeszüntetésüket ők is január 28-án, a pedagógus-szakszervezetekkel egy időben: szolidaritást vállalnak az oktatásügyben dolgozókkal.

A kulturális intézményeknek Szerbia-szerte 9700 foglalkoztatottjuk van, közülük 2200 fizetését az állami költségvetésből fedezik.

– Ez az állam 2200 dolgozónak sem képes tisztességes fizetést adni. Az intézményvezetők bére körülbelül 60 ezer dinár, a könyvtárosok 30–32 ezer dinárt keresnek, a takarítónők jövedelme 17 ezer dinár körül alakul. Sajnos nem sok jóra számíthatunk, mert ha Nebojša Bradić miniszter akarta volna, már rég megoldhatta volna ezt a kérdést – szögezte le Đuričić. Mint mondta, sztrájkjuk valószínűleg addig tart majd, amíg az oktatásügyi dolgozóké. Hogyan néz ki a munkabeszüntetés a művelődési intézményekben? Sokkal nehezebb kivitelezni, mint például az oktatásügyben, de például a könyvtárban a sztrájk egy vagy két órája alatt nem szolgálják ki az olvasni vágyókat.

Nagybecskereken ehhez a szakszervezethez 9 művelődési intézmény tartozik, s mindegyik szakszervezeti tagsága támogatja a sztrájkot. Náluk ez abban nyilvánul meg, hogy szinte naponta tartanak rövid szakszervezeti összejövetelt.

A Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetségének vajdasági választmányában Jovo Gavrić magiszter az oktatási és kulturális szakszervezeti megbízott. E szakszervezethez köztársasági szinten a művelődési intézmények dolgozói közül 3600-an tartoznak, Újvidéken például 300 foglalkoztatott. Náluk nincs sztrájk, de a kormányhoz elküldték követeléseiket. A tagságuk – a pedagógusokhoz hasonlóan – novemberrel bezárólag 18 százalékos fizetésemelést követel, amely tulajdonképpen a tizenharmadik havi fizetésnek felelne meg.