2024. augusztus 17., szombat

A tanárok nem kaphatnak felmondást

Jelena Zejak: A négymilliárd dinár jó tárgyalási alap, de mi reális támogatást kérünk

A fentiket mondta el Diana Dragutinović pénzügyminiszter kijelentésére reagálva Jelena Zejak, a Vajdasági Tanügyi Dolgozók Független Szakszervezete szabadkai szervezetének elnöke. Mint arról már beszámoltunk, a pénzügyminiszter szerint a költségvetésben esetleg további 4 milliárd dinár tudnak találni az eleve előirányzott 6 milliárd mellé, semmiképpen sem többet.

– Ez az első hír, amit a követeléseink kapcsán hallottunk, de erről is csak a sajtóból értesültünk. Reális támogatást kérünk, és ez nem csupán a fizetésemelést jelenti. A 20 milliárd dinárból, amit kérünk, 7–8 milliárd kellene a béremelésre, 1 milliárd a jubileumi juttatásokra, 300 millió a végkielégítésekre, a többi pedig az oktatásügybe való befektetés. Hiába beszélünk ugyanis uniós normákról, amikor mi még mindig ott tartunk, hogy a papír, a kréta is hiánycikk egyes iskolákban. Nem kérünk semmi olyasmit, ami nem lenne reális. Arról is lehetett hallani, hogy kifizetik a jubileumi juttatásokat a 2009-es és 2010-es évre, de hivatalos megállapodás erről nem született. Reméljük, ezekben a napokban már rendeződik a helyzet – mondta Zejak, aki hangsúlyozta: hiába érezhető a nyomás az igazgatók részéről, az oktatásügyi dolgozók, akik teljes munkabeszüntetéssel sztrájkolnak, a vonatkozó szabályok értelmében nem kaphatnak sem felmondást, sem kevesebb fizetést.

A szakszervezet adatai szerint Szabadkán nyolc iskolában (hat középiskolában és két általános iskolában) szünetel a tanítás, a többiben pedig 30 perces órákat tartanak.